Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionCoronapandemin

Aktuella frågor
”Två saker behöver ske för att bromsa det fall som många företag nu upplever.”

Regering och riksdag bör tillåta korttidspermittering med upp till 100 procent och se till att företag med kraftigt minskad omsättning ersätts för fasta kostnader. Det skriver Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Finansminister Magdalena Andersson (S). Sverige har fört en ansvarsfull finanspolitik och betalat av på statsskulden och sparat i ladorna, en situation som många andra länder i Europa avundas Sverige. Det är just för situationer som den vi befinner oss i nu som sparandet behövs, skriver artikelförfattaren.

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

Vad betyder det för jobben och välfärden om stora företag tvingas stå stilla i månader utan att producera? I början av året hade en sådan fråga verkat hypotetisk. Nu speglar den ett verkligt hot.

Coronaviruset skapar oro och rädsla hos många. Liv och hälsa står på spel, men krisen har också en ekonomisk sida. Konsekvenserna kan på sikt bli stora för jobben, företagen och välfärden.

I Skåne märks krisen ännu inte i arbetslöshetssiffrorna, men varslen pekar mot en mörk framtid. 2 418 personer varslades om uppsägning i mars, tio gånger fler än månaden innan.

Under de första tio dagarna i april hade ytterligare 1 262 varslats. Till det ska läggas att de flesta företag har lagt nyanställningar på is och att konkurser redan nu börjar förekomma i coronakrisens spår.

Annons

Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne får dagligen samtal av oroliga företagare. I början kom de mest från besöksnäringen, till exempel berättade en hotellägare att han nästan över en natt tappade 80 procent av sina bokningar. Nu är hans kalender tom hela våren och han är inte ensam om att ha tappat nästan hela sin omsättning på ytterst kort tid.

Annons

Inom besöksnäringen är situationen akut, men faktum är att nästan ingen bransch är opåverkad. Industriföretag vittnar om hur produktionen står stilla när det inte går att få varor från utlandet. Transportföretag ser hur godstransporterna sjunker för varje dag. Företrädare för nystartade företag berättar att det har blivit svårare för dem att hitta finansiärer, något de ofta är helt beroende av.

Regeringen har presenterat flera åtgärdspaket för att hjälpa företagen.I förra veckan kom besked om förbättrade regler för korttidspermittering och sänkt anståndsränta. Tyvärr är det inte tillräckligt och många nås inte av de olika stöd som presenterats.

Själv fick jag häromdagen ett mejl från en företagare som skrev ”Vi har hamnat i ett ingenmansland som ingen bryr sig om”. Han konstaterade att de åtgärder som satts in knappast skulle lätta hans börda.

Två saker behöver ske för att bromsa det fall som många företag nu upplever. Det första är att regering och riksdag tillåter korttidspermittering med upp till 100 procent. Lönekostnaderna är en stor del av utgifterna, framför allt i besöksnäringen som drabbats extra hårt. Därtill borde företag som upplevt en kraftigt minskad omsättning, minst 40 procent, kunna få ersättning för sina fasta kostnader. Liknande modeller finns i till exempel Danmark. Utan sådana stöd är risken att många små och medelstora företag inte finns kvar när krisen är över.

Annons

Annons

I slutet av mars svarade 951 skånska företag som ingår i Svenskt Näringslivs företagarpanel på hur de hade påverkats av krisen. Tre av fyra hade fått minskade intäkter, men krisen slår ojämnt. För två av tio företag hade mer än halva omsättningen försvunnit. Runt ett av tio svarade att de klarar sig högst ett par veckor till utan några nya stödåtgärder eller kapitaltillskott. Skulle krisen pågå under en än längre tid kan effekterna bli dramatiska.

Om en tredjedel av Sveriges företag står stilla fram till hösten beräknar Svenskt Näringsliv att nära 350 000 personer blir arbetslösa – bara genom konkurser. En sådan massarbetslöshet medför stor skada.

Att Sverige har livskraftiga företag är viktigt av många anledningar, inte minst för välfärden. Bara företagen i Skåne bidrar årligen med mer än 106 miljarder kronor i skatteintäkter. När krisen är över är det viktigt att så många av dessa företag som möjligt finns kvar så att människor har en trygg vardag med jobb och försörjning att återvända till, men också för att skola, vård och omsorg ska få de skatteintäkter de behöver.

Sverige har fört en ansvarsfull finanspolitik och betalat av på statsskulden och sparat i ladorna, en situation som många andra länder i Europa avundas Sverige. Det är just för situationer som den vi befinner oss i nu som sparandet behövs. Att regering och riksdag nu gör stora insatser för att undvika företagsdöd och stor arbetslöshet betalar sig i framtiden.

Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv Skåne.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy