Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Sabunis linje har inte fastnat.

Nyamko Sabuni.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Sverige får inte fastna i januariöverenskommelsen, skrev Liberalernas ledare Nyamko Sabuni i Svenska Dagbladet i början av året. Inför nya utmaningar måste regeringssamarbetet kunna växa och växla spår.
Det har S, MP, C och L nu, minst sagt, också gjort. På senare tid har samarbetet nästan uteslutande rört olika åtgärder för att hantera coronakrisen. Det är förstås på sin plats. Men svensk politik får inte heller fastna i pandemin, som riskerar att bli lång. Därför var det välkommet när de fyra partierna på tisdagen för en stund återvände till 73-punktsprogrammet.
Ett första steg togs för att införa obligatorisk samhällsorientering för asylsökande. Alla vuxna ska redan under sin första tid i landet delta i en särskild utbildning på två till tre dagar. Exakt hur det ska gå till får Migrationsverket utreda med sikte på ett färdigt förslag i augusti. Men tanken är att ge en introduktion till utbildning, lagar, demokrati, normer och värderingar i Sverige. Undervisningen ska ske på de asylsökandes modersmål och de som inte deltar ska drabbas av någon form av sanktion, till exempel genom indragen dagersättning.
"Att få den här viktiga informationen tidigt i processen – på ett språk man behärskar – lägger bättre förutsättningar för vidare etablering i samhället", säger Sabuni, som drivit på för reformen, till TT.
Det enda märkliga är att den inte genomförts tidigare. Självfallet bör de som söker en fristad i Sverige snarast få en grundläggande bild av landet de kommit till.
Sedan bör effekten av ett par dagars utbildning naturligtvis inte överdrivas. Men i januariöverenskommelsen finns fler möjliga steg, däribland svenskundervisning från första dagen i Sverige. Och det viktigaste beskedet är att det integrationspolitiska arbetet fortsätter, även i skuggan av covid-19.
Gå till toppen