Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SKF överraskar – vd hyllar svensk coronapolitik

SKF-chefen lyfter den svenska coronamodellen till skyarna. – Hatten av för Tegnell (statsepidemiolog) och Löfven-regeringen, säger Alrik Danielson.

SKF:s vd Alrik Danielson. Arkivbild.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Precis som merparten av Industrisverige fick kullagerjätten SKF se ett rejält försäljningsras sista två veckorna i mars när coronapandemin slog klorna i världsekonomin – minus 25 procent. Och det går knappast bättre nu, förmodligen tvärtom, även om vd Alrik Danielson inte vill avslöja dagsformen.
Under första kvartalet blev det ändå en bra vinst på närmare 1,9 miljarder kronor, en halv miljard sämre än i fjol, men bättre än aktieproffsen hade räknat med och aktien rusar på Stockholmsbörsen, upp över åtta procent i öppningen. SKF-chefen är speciellt nöjd med att kunna bibehålla lönsamheten trots fallande försäljning.
Men det var då det. Nu präglas allt av coronakrisen. Fabriker står fortfarande stängda här och där runt om i världen, även om vissa ljusglimtar skymtar.
– Vi börjar kunna öppna upp i Italien, vi har hopp att kunna göra det i Indien också. Kina kan köra för fullt, säger Alrik Danielson.
Och i Sverige är fortfarande 1 500 tjänstemän permitterade, men fabrikerna rullar så smått.
Nu aviserar fordonsindustrin, en av SKF:s viktigaste kundgrupper, att de står i startgroparna.
– Och då startar också vi upp.
Han är kritisk till att så många länder har stängt igen sina samhällen helt och hållet, och de enorma samhällskostnader det ger. Visst, naturligtvis är det viktigt att rädda liv.
– Men vi pratar både om liv nu och liv sen, säger Danielson och syftar bland annat på de rapporter om svält i vissa regioner som väntas i spåren av världsekonomins kollaps.
Sveriges medelväg, som av vissa hyllats internationellt men också fått hård kritik för att leda till fler dödsfall än nödvändigt, är betydligt bättre än de som klappat igen samhället och ekonomin närmast totalt, enligt SKF-chefen.
– Sverige har valt den bästa modellen tycker jag det ser ut som. Tänk om alla hade gjort som Sverige.
Folkhälsomyndigheten och regeringen får därmed tummen upp av Alrik Danielson. Även krisåtgärderna får klart godkänt.
– Regeringen har förstått allvaret och gör vad de kan.
Fakta

SKF:s rapport i siffror

Vinsten före skatt sjönk under första kvartalet till 1 856 miljoner kronor, jämfört med vinsten på 2 442 miljoner kronor motsvarande period förra året.

Intäkterna sjönk med 1,2 miljarder kronor till 20 085 miljoner kronor.

Gå till toppen