Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fotografen Anders Hilding har avlidit

Anders Hilding (1931–2020).Bild: Thommy Nyhlén
Anders Hilding, mångårig fotograf i Landskrona, avled på torsdagen i Haslemere, Surrey, England, efter en längre tids sjukdom i en ålder av 89 år.
Anders Hilding har i åtskilliga decennier dokumenterat Landskrona, och var som aktiv pressfotograf en välkänd profil i staden. Han föddes i Landskrona i februari 1931, gick först på Tuppaskolan och sedan på läroverket och tog körkort så fort han hade åldern inne, skaffade motorcykel och var som 19-åring med om en mc-olycka som gav honom en rejäl benskada – och en tid i gips.
Storebror Stig föreslog att han skulle skaffa en kamera. Han fotograferade omgivningarna på Öster, där han växte upp, byggde ett labb på vinden och fick så småningom börja som lärling hos Knut Petersson på fotofirman Sandgren/Petersson, och eftersom han hade vespa fick han redan då en del tidningsjobb. Men några fotoskolor fanns inte i Sverige, och Anders sökte sig till en fotoskola i Hamburg. Sedan blev det vidare studier hos en fotograf i Hofheim am Tanus.
Våren 1954 såg Studio Anders Hilding dagens ljus i gamla posthuset på Norra Långgatan, och samma år inleddes hans dokumentation av Landskrona. Han fotograferade allt som hände i stan under de kommande decennierna, och uppdragsgivare var till stor del den handfull tidningsredaktioner, som på den tiden fanns i Landskrona, men han var också verksam som industriell kommersiell fotograf med uppdrag från företag och industrier.
Anders Hilding (1931–2020).Bild: Thommy Nyhlén
Utöver det stundtals stressiga jobbet som fotograf var Anders Hilding mycket sportintresserad och startade både bågskytteklubb och judoklubb i stan, förutom att han själv spelade vattenpolo och var aktiv i Landskrona Sportdykarklubb. Under många år var han ordförande i GF Idrott.
Konst hade Anders blivit intresserad av under tiden i Tyskland, och under ett antal år var han ordförande i Landskrona Konstförening, där han var med i styrelsen under cirka 30 år. Vart tionde år gav Landskrona kommun ut en jubileumsbok med tilldragelser i kommunen. Tre av dessa bygger på Anders Hildings fotografier, och på museet och i bokhandeln har man också kunnat köpa böcker om Hildings olika aktiva decennier, Hildings 50-tal fram till och med Hildings 70-tal.
1992 flyttade Anders och hans hustru Eva till England, och all den dokumentation av Landskrona som fanns i Anders´ fotoarkiv gick över till kommunen, där det nu finns i digitaliserad form hos museets Minnesbank.
Anders Hilding tilldelades kommunens hedersmedalj år 1993, och 1982 utsågs han till ”Årets Landskronit” av Föreningen landskroniter i Stockholm, som startades 1934. Anders Hilding var en av de sista chartermedlemmarna i Landskrona Citadell Rotary-klubb, och sista gången han besökte födelsestaden Landskrona var när klubben 2018 firade sitt 50-årsjubileum.
Anders Hilding sörjes närmast av dottern Kyoko, bosatt i Malmö, och av framlidna hustruns, Eva, tre barn, Charles, Victoria och Sophia.
Gunilla Ernlund
Gå till toppen