Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om covid-19, Kina, danskar och riksdagen.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Se upp för köphungrigt Kina.
I coronakrisens spår befarar många att Kina kommer att köpa upp svenska företag till vrakpris.
Alla ekonomier tar stryk av pandemin, men den kinesiska jätten tål en hel del och kan hämta sig snabbt. Krisen kan ge den ett övertag och var så säker på att kineserna kommer att utnyttja det. Jag har i flera år störts av den aningslöshet som vi visar i affärer med Kina.
Äntligen håller något på att hända, detta tack vare vakna debattörer och duktiga journalister. Som ledarna ”Mittens Rike får inte bli världens medelpunkt” (11/3) och ”EU måste stå upp mot Kina” (15/4).
Låt oss inte göra oss beroende av denna stormakt. Priset kan bli mycket, mycket högt.
Amala Frankel
Sätt Stockholm i karantän.
Folkhälsomyndigheten blundar för den ojämna spridningen av covid-19 över landet. Hittills har mycket fler dött av viruset i Stockholm än i resten av landet.
Man borde införa särskilda åtgärder för Stockholm som ett stort antal forskare och epidemiologer har argumenterat för i olika forum. Stänga restauranger och begränsa resandet borde vara ett absolut minimum för att det inte ska bli värre. När andra länder går in och ser till att saker efterlevs väljer Sverige att använda "förmaningar", men hur många ska lida innan man tar tag i det istället?
Varför är politiker och medier inte mer kritiska till Folkhälsomyndigheten? Flera andra experter i branschen har ju argumenterat för att de har valt fel strategi, något som är mer och mer uppenbart för varje dag. Det behövs särskilda restriktioner där det är som värst, inte minst för att det inte skall bli lika hemskt i resten av landet.
Håkan Lane
Det är visst skillnad på danskar och svenskar.
Under Aktuella frågor (15/4) skriver Drude Dahlerup att det har blivit omvända roller mellan Sverige och Danmark under coronakrisen. Däri ger jag henne fullständigt rätt.
Men jag håller inte med om hennes sista mening:
"Danskar och svenskar har alltid haft större samsyn än de politiker som styr länderna."
Jag är glad och stolt av att vara både dansk och svensk, men upplever tyvärr en stor skillnad på hur man förhåller sig till varandra på gräsrotsnivå.
Svenskarna tycker det är mysigt och fint att jag kommer från Danmark.
Till skillnad från danskarna:
"Hur kan du tycka om att bo i Sverige, där allt är förbjudet?
Under nuvarande kris har min bror kontaktat mig dagligen för att få reda på varför politikerna i Sverige plötsligen har blivit så slapphänta.
Sanne Rytter
Krymp riksdagen.
Bengt Silfverstrand (S) skriver under Med andra ord (17/4) ett inlägg om att inte banta riksdagen.
Men mitt förslag är att minska antalet riksdagsledamöter till 175.
Ledamöterna röstar under partipiskan. Röstar de inte enligt partilinjen så hamnar de långt ner på listan inför nästa val.
Denna uppfattning torde ha stöd av en stor del av svenska folket – möjligen utom dess valda företrädare. Att framföra det i riksdagen är att som svära i kyrkan. Men varför betala för ett antal knapptryckare? Det finns angelägnare saker att lägga skattepengarna på.
Gunnar Barkenhammar
Gå till toppen