Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Firanden ställs in – men inte vårmusiken i Klippan

Som väntat ställs många valborgs- och förstamajfiranden in i år. Men i Klippan finns det hopp om att åtminstone få höra de klassiska vårsångerna spelas på blåsinstrument.

Christer Ohlin med en bastuba modell större i musikkårens förråd.Bild: Niklas Gustavsson
Människor som trängs vid en flammande brasa eller går i förstamajtåg känns inte som någon bra idé när man vill minska smittorisken. Inte heller när lagen förbjuder större arrangemang.
I Klippans kommun blir det till exempel ingen traditionell valborg på Forsby idrottsplats eller vid Riseberga kyrka. I Örkelljunga har man ställt in valborg vid Prästsjön och Örnakullen. Även Åstorps kommun har meddelat att den vanliga samlingen i Perslund inte kan hållas i år. I Bjuvs kommun är valborgsfirandena inställda i både Billesholm och Ekeby.
Men lite hopp om musikalisk vårstämning finns i Klippan. Där har delar av Klippans musikkår kunnat fortsätta repetera under coronapandemin. Det är denna mindre ensemble som nu ska försöka att spela vårsånger utomhus på 1 maj. Det enda villkoret är att det inte blir busväder, meddelar Christer Ohlin från musikkåren.
De små minikonserterna hålls på fem olika platser i Klippans kommun, med tonvikt på närhet till äldreboenden.
Först spelar ensemblen utanför Ljungåsen i Östra Ljungby klockan 12, följt av Åbyhem i Klippan 12.45. Klockan 13.15 är det dags för musik vid restaurang Senioren i Klippan och 13.45 spelar de på Torget, utanför Väpnaren. Klockan 14.30 hålls dagens sista minikonsert på torget i Ljungbyhed.
Bjuvs tre blåsmusikkårer brukar ha ett fullspäckat schema i månadsskiftet april-maj. Men i år har Bjuvs musikkår, Billesholms musikkår och Skromberga blåsorkester, bestämt sig för att ta paus på grund av smittrisken.
Billesholmskåren bjuder istället på klipp från gamla spelningar på sin Facebooksida. Skromberga blåsorkester, som också har uppehåll, la ut en smittsäker musikalisk hälsning på Facebook inför påsken.
”För att hålla publiken och musikerna vakna så har vi varit lite mer aktiva på nätet och har lagt ut filmer från tidigare spelningar, gjort musikvideor där alla spelar tillsammans men samtidigt var för sig”, skriver Tomas Nordström i ett mejl.
Gå till toppen