Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Tydligt att grönt är lönt efter corona.

Greta Thunberg.Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Coronakrisen slår hårdare mot ekonomin än regeringen räknat med. Därför behövs fler stödåtgärder, konstaterar finansminister Magdalena Andersson (S).
Med starka statsfinanser borde Sverige kunna satsa väldiga summor. Men väl så viktigt som storleken på satsningarna är förstås vad pengarna används till.
Det räcker inte att samhället tar sig tillbaka till vad det var – det måste ta sig framåt och bli klimatsmartare, framhöll debattörer i två olika utspel i veckan.
Egentligen är det givet. Inte ens om de låga oljepriserna håller i sig vore det rimligt att miljardinvestera i fossilteknik som snart ändå behöver fasas ut.
Det anmärkningsvärda var således inte utspelens slutsats, utan snarare hur skilda håll de kom ifrån: dels klimataktivisten Greta Thunberg, som citerades i The Guardian, dels företrädare för svensk exportindustri, som skrev på DN Debatt.
De senare uppmanade regeringen att prioritera klimatsatsningar vid stöd till ekonomin. Och som toppchefer från Scania, Vattenfall, ABB och SSAB skrev de knappast enbart så av altruistiska skäl. De ser helt enkelt möjlighet till starkare kvartalsrapporter där Thunberg ser möjlighet till lovande klimatrapporter.
Det ger hopp om återhämtning för såväl ekonomin som klimatet.
Gå till toppen