Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här går starten för brandflyget – Höganäspiloter vaktar skogarna från ovan

Prick klockan 14 på måndagen gick starten från Höganäs flygfält. Hela den här veckan är det piloter från Nordvästra Skånes flygklubb som har vakten och håller koll på eventuella skogsbränder.

Hela vecka 18 är det Nordvästra Skånes flygklubb som står för brandflyget.Bild: Anders Malmberg
Att flyga brandflyg är ingen nyhet för de aktiva i flygklubben i Höganäs. Redan det rekordtorra året 2018 var klubben i farten och flög då över Kullabygden på uppdrag av Höganäs räddningstjänst.
Nu är det dags igen. Prick klockan 14 på måndagen gav sig det första gänget iväg.
– Nu är det länsstyrelsen som har organiserat de lokala flygklubbarna. Även Frivilliga flygkåren är med och alla klubbar i Skåne är med, säger Åke Karlsson, ordförande i NV-Skånes flygklubb.
Lars Lökholm och Per Quiding baxar ut planet från en av hangarerna på Höganäs flygfält. Den här veckan är det den lokala flygklubbens tur att sköta brandflyget.Bild: Anders Malmberg
Men den här gången är det inte bara innanför kommungränserna som det ska spanas efter eld. Klubben har fått ett rejält område att flyga över - från Kullaberg i väster sen ner över Ljungbyhed ut mot den skånska ostkusten och norrut över Kristianstad mot Blekingegränsen och sedan tillbaka igen via Hässleholm och Perstorp.
Det är inom den röda rutan som brandflyget ska flyga.Bild: Anders Malmberg
Området har valts ut för att det är just skogstätt.
– Det tar en och en halv timme att flyga rundan, om det inte händer något, säger Per Quiding, en av piloterna.
De spanar från 500-600 meters höjd.
– Ser vi något så flyger vi ifrån slingan och flyger till platsen där det brinner. Sen kan vi hovra över platsen och dirigera brandbilarna direkt till rätta stället, säger Per Quiding.
Per Quiding gör sig redo att ta det första brandflygspasset.Bild: Anders Malmberg
Själv tar han och pilotkollegan Lars Lökholm det absolut första passet den här veckan. Sammanlagt är minst 14 piloter engagerade. De är alltid minst två i planet när det ska flygas brandflyg.
– Vi gör detta helt ideellt. Vi får jättebra flygträning samtidigt som vi gör en insats för samhället, säger Lars Lökholm.
Klubben får dock ersättning för flygplanets kostnader.
Brandflyget ska pågå fram till september. Och flygklubben i Höganäs har uppdraget under sammanlagt fem veckor.
Gå till toppen