Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Landskrona lasarett: nära normalt trots covid-19

Delar av vården i Sverige belastas hårt av de allvarliga fallen av covid-19, både de som konstaterats och de som väntas. På lasarettet i Landskrona är det mesta fortfarande som vanligt.

Än så länge har coronakrisen inte påverkat Landskrona lasarett, som saknar intensivvårdsavdelning.Bild: Britt-Mari Olsson
– Det är ett rätt så gott läge, vi har inte behövt kalla in någon extra personal, säger Jonas Tengsmar, tillförordnad sjukhuschef för Landskrona lasarett, och tillägger:
– Men vi står på tårna, som alla andra.
Landskrona lasarett, som är ett av de mindre sjukhusen inom Region Skåne, har ingen intensivvårdsavdelning (IVA). Patienter som allvarligt insjuknar i covid-19 kommer därför inte vårdas i Landskrona.
– Patienter med stora vårdbehov körs till Malmö eller Lund, säger Jonas Tengsmar.
– Så som det varit i många år.
”Den planerade kirurgin fortsätter som vanligt”
Lasarettet i Landskrona har fyra medicinavdelningar. Det finns även blodcentral, gynekologimottagning, barn- och ungdomsmottagning, psykiatri-, röntgen-, hjärt-, hud-, logoped-, mammografi-, urologi- och ögonmottagning.
Specialiteter i Landskrona är överviktsmottagningen och en kirurgisk avdelning som bland annat opererar gallsten, bråck och cancer i tarm, prostata eller urinblåsa.
– Den planerade kirurgin fortsätter som vanligt, säger Jonas Tengsmar.
Om en patient med symtom på covid-19 skulle komma till akutmottagningen finns rutiner på plats berättar Jonas Tengsmar.
– Patienten isoleras i ett eget rum och det tas prov. Patienten behandlas utifrån sin sjukdomsbild med rätt klädsel och utrustning.
Hur lång tid tar det att få svar på provet?
– Det brukar ta mellan åtta och tio timmar, men det kan ta lite längre tid beroende på när provet tas.
För närvarande råder det ingen brist på handskar, munskydd, visir och annan skyddsutrustning på lasarettet enligt Jonas Tengsmar. Men några stora lager finns inte.
– Beställningarna räcker för en till en och en halv vecka, lite längre tid för handsprit.
I Landskrona är läget dock ett annat än på de stora sjukhusen även när det gäller skyddsutrustning.
– En intensivvårdsavdelning har ju både helt andra krav på utrustningen och omsätter helt andra volymer, säger Jonas Tengsmar.
Gå till toppen