Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skäralids restaurang kan tvingas stänga

Efter tolv år i Söderåsens nationalpark kan Skäralids restaurang få stänga vid årsskiftet. Länsstyrelsen behöver mer plats själva och har fått nej till en utbyggnad. Under tiden har en namninsamling startat för att stoppa uppsägningen av restaurangen.

Cecilia Jörlevik har under tolv år byggt upp en blomstrande verksamhet vid nationalparkséntren i Skäralid.Bild: Arkivbild Niklas Gustavsson
Cecilia Jörlevik driver Skäralids restaurang och har i tolv år hyrt lokalen av länsstyrelsen som förvaltar Söderåsens nationalpark. För en tid sedan blev hyresavtalet uppsagt och Cecilia Jörlevik fick beskedet att hon måste lämna lokalen i december.
Länsstyrelsen planerar nu att göra plats för sin egen växande personalstyrkas behov. Hungriga besökare i parken ska istället kunna handla mat i ett kafé – ett beslut som Cecilia Jörlevik menar får konsekvenser för hela området.
– Vi har många nära samarbeten med ett stort antal aktörer som också påverkas eftersom vi lockar besökare men även anordnar catering till många företag, säger hon.
Hon tycker att beslutet är tragiskt och hon har försökt komma med en lösning för att få behålla restaurangen.
– Vi har föreslagit för länsstyrelsen och Naturvårdsverket att upprätta ett ”uteklassrum” för alla deras kommande möten eller att de kan låna lokalen av oss när behov finns.
Det är fler som tycker att länsstyrelsens beslut är tråkigt. I en Facebookgrupp med Ljungbyhed-anknytning sprids nu en namninsamling för att stoppa beslutet. I skrivande stund har den fått över 2 600 underskrifter.
– Jag hyser hopp att man på länsstyrelsen och Naturvårdsverket ska lyssna till allmänheten, säger Cecilia Jörlevik.
Förhandlingarna kring hyresavtalet sköts av länsstyrelsen centralt, men nationalparksföreståndare Jesper Witzell säger att man i flera år brottats med en ömsesidig trångboddhet i anläggningen i Skäralid.
– Anläggningen räcker inte till för oss längre. Det här är frågor som har diskuterats de senaste tre åren, säger han.
Enligt honom har restaurangen från sin sida diskuterat behov av att bygga ut och bygga om uteplats, matsal och övriga utrymmen. Samtidigt arbetar allt fler i nationalparksförvaltningen, som både fått ett breddat uppdrag och ett tiotal ytterligare naturreservat att förvalta.
En lokalutredning som länsstyrelsen gjorde förra året visade på behov av exempelvis fler kontorsarbetsplatser och omklädningsrum för både män och kvinnor. Något matsäcksrum för skolklasser har däremot inte diskuterats i Skäralid, säger han. De hoppas man i framtiden i högre grad kunna styra om till Nackarpsdalen i Röstånga, för att lätta på publiktrycket i Skäralid.
Skäralids restaurang ligger intill Naturum vid nationalparken Söderåsens norra entré. Nationalparken har Sveriges näst högsta besöksantal, efter Stenshuvud.Bild: Niklas Gustavsson
– Naturvårdsverkets svar har varit tydligt. Det finns ingen avsikt att bygga ut lokalerna i Skäralid. Vi måste lösa vår uppgift inom anläggningen och prioritera vår kärnverksamhet, säger Jesper Witzell.
Samtidigt beklagar han att Skäralids restaurang hamnar i kläm, vilket egentligen går emot nationalparkens intention att arbeta med lokala aktörer.
– Det är en värdefull verksamhet för Skäralid som plats, en utmärkt restaurang med ekologiska, närproducerade varor som har goda samarbeten med aktörer runtomkring. De är driftiga och utvecklar sin verksamhet.
En lösning kan vara att man hittar en ny lokal för restaurangen. Jesper Witzell känner till att sådana initiativ tagits från Naturvårdsverket, men vet inte hur det gått. Intill Naturum siktar man nästa år på att ha ett enklare fik i en del av den nuvarande restaurangens lokaler.
– Det är ju inte så att vi inte vill ha någon servering alls, men kanske mer i proportion till de resurser eller möjligheter vi har.
Gå till toppen