Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

JVM-stjärna får plats i norska skidlandslaget

Skidtalangen Helene Marie Fossesholm, 18, får en plats i Norges landslagstrupp till nästa säsong.
– Nu måste jag prioritera ner min cykelsatsning, säger hon.

Helene Marie Fossesholm. Arkivbild.Bild: Terje Pedersen/NTB/TT
Fossesholm blir en av de yngsta genom tiderna som tas in i ett norskt skidlandslag, där hon blir lagkamrat med Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg och de andra stjärnorna.
Hon fyller 19 år om en månad. I vintras tog hon två guld på junior-VM i Oberwiesenthal.
– Vi ska göra ett förnuftigt tävlingsprogram och ett anpassat träningsupplägg för Helene, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen i en videokonferens.
Fossesholm är också en duktig mountainbikecyklist. Framöver kommer hon att prioritera skidåkningen.
– Men jag kommer aldrig att sluta med cykel. Jag har tur som får vara med i elitlaget i skidor. Jag blir den yngsta i laget och eftersom jag inte varit med i det här ”gamet” tidigare kommer jag att rådgöra med mina lagkamrater. Kanske kan jag bidra med något själv också, säger hon.
På presskonferensen där de norska trupperna presenteras blev det också bekräftat att världsmästaren Martin Johnsrud Sundby, 35, petas ur landslaget.
Som väntat fick herrstjärnan Johannes Høsflot Klæbo som han ville och byter tillbaka till sprintlaget igen.
– Jag känner att det blir lite säkrare att välja sprintlaget. Jag går tillbaka till den trygga, goda metoden, säger han.
Det norska landslaget bantas med fyra åkare från förra säsongen.
Fakta

Norska skidtruppen

Damer: Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng, Ragnhild Haga, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng, Maiken Caspersen Falla, Ane Appelkvist Stenseth, Anna Svendsen, Helene Marie Fossesholm.

Herrar, allround: Emil Iversen, Didrik Tønseth, Sjur Røthe, Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger, Martin Løwstrøm Nyenget..

Sprint: Johannes Høsflot Klæbo, Sindre Bjørnestad Skar, Pål Golberg, Finn Hågen Krogh, Erik Valnes , Håvard Solås Taugbøl.

Gå till toppen