Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Tegnell den allsmäktige.

P O Enquist fördjupade sig i folkrörelserna.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Håkan A Bengtsson, politisk redaktör för Dagens Arena, har rätt när han hävdar (24/4) att Anders Tegnell med sitt trygga tilltal inger hopp i en ångestladdad tid.
Men när Bengtsson kallar statsepidemiologen för ”Tegnell den allsmäktige” åsyftas knappast att han likt en gud skulle råda över liv och död. Snarare att Tegnell sprider trygghet genom logiska och förnuftiga argument, så långt det går byggda på vetenskap och beprövad erfarenhet. Mycket mer än så kan man inte begära.
Få kunde röra sig så hemtamt över livets eviga frågor som Per Olov Enquist, som fascinerades av folkrörelserna – idrotten (själv saxade han 1,97), arbetarrörelsen och den fromma kyrkligheten hemma i västerbottniska Hjoggböle.
P O Enquists bortgång får mig att bläddra tillbaka till ett gripande avsnitt i Lewis resa från 2001. I romanen om den svenska pingströrelsens fader Lewi Pethrus berättas hur den gravida hustrun Lydia får hög feber, yrar där i de svettfuktiga lakanen och enligt en läkare visar tecken på blodförgiftning. Men varken hon eller maken vill tillkalla medicinsk expertis. Ty den enda utvägen på denna prövning var att ”förtrösta på Herren”, hålla fast vid tron att Gud räddar henne.
Den tillkallade vännen Efraim riktar sitt utbrott mot Lewi Pethrus:
”Du är tokut! Du måste ta henne ögonaböj! till sjukhus, hon är sjuk, Gud har skapat läkarvetenskapen! för sanning! också! och även om din tro är stark… Lewi! Lewi, i Guds namn, hör du på vad jag säger?”
Medeltida bönder åkallade inför pesten Guds nåd, idag sätter många sitt hopp till Tegnells och andras siffror, kurvor och platåfaser. Det är, skriver Håkan A Bengtsson, som om vetenskapens statistiker tar gestalt som ett slags förklädd gud i stickad tröja och gympadojor.
Det skulle väl vara en berättelse fullt i P O Enquists anda.
Gå till toppen