Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Barn har rätt att få kalla en plats för hemma. Stoppa vräkningar av barnfamiljer.”

Politiker både på nationell och kommunal nivå borde snabbt kunna besluta att vräkningar av barnfamiljer ska upphöra, skriver Lisbeth Lindeberg och Bertil Åhnberg, Rädda Barnen.

För barn som inte har någon bostad spelar orsaken till hemlösheten mindre roll – konsekvenserna är desamma, skriver artikelförfattarna.Bild: Niklas Gustavsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Sedan den 1 januari i år är barnkonventionen svensk lag. Sverige har därmed tagit ställning för att barns bästa är viktigt, nödvändigt och en självklarhet.
Enligt barnkonventionen artikel 27 har alla barn i Sverige rätt till en skälig levnadsstandard som kan tillgodose barnets ”fysiska och psykiska, andliga, moraliska och sociala utveckling”. Det är statens uppgift och ansvar att hjälpa familjer och vårdnadshavare som inte har möjlighet att säkerställa dessa behov.
I ett land där barnkonventionen är lag bör alla beslut som involverar barn alltid luta sig mot barnets bästa, så även i bostadsfrågan. Men i Sverige 2020 ser det inte ut så. Uppemot 15 000 barn lever i hemlöshet, enligt Socialstyrelsen som också påpekar att mörkertalet kan vara stort.
För barn som inte har någon bostad, spelar orsaken till hemlösheten mindre roll – konsekvenserna är desamma. Ständiga flyttar innebär långa och svåra resvägar till förskola/skola, myndigheter och vårdcentraler. Att inte ha någon permanent bostad och ofta tvingas flytta medför också avbrott i barnens skolgång. Det leder i sin tur till försämrade studieresultat och att barnens utveckling hämmas.
Andra negativa konsekvenser är inte sällan extrem trångboddhet, svårigheter att bibehålla vänskapsrelationer och upprätthålla viktiga fritidsaktiviteter. Barn har vittnat för Rädda Barnen om att de mår dåligt, känner oro och har svårt att sova och koncentrera sig.
Enligt Kronofogden ökade i fjol antalet barn i Sverige som berördes av vräkning från 448 till 467 jämfört med året innan. Tydligt är också att vräkningarna drabbar redan mycket sårbara grupper, barn till ensamstående föräldrar med små ekonomiska resurser.
Politiker både på nationell och kommunal nivå borde snabbt kunna besluta att vräkningar av barnfamiljer ska upphöra.
Barn har rätt att få kalla en plats för hemma. Stoppa vräkningar av barnfamiljer.
Lisbeth Lindeberg , ordförande för Rädda Barnens Malmödistrikt.
Bertil Åhnberg, ordförande för Rädda för Barnens Skånedistrikt.
Gå till toppen