Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Markera ändå mot Ungern.

Viktor Orbán pekar med hela handen.Bild: Tamas Kovacs
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Inga formella fel har begåtts, meddelade EU-kommissionen i veckan efter att ha granskat Ungerns undantagslagar. Dessvärre var beskedet mest en påminnelse om att EU har för svaga mekanismer för att värna demokratiska och rättsstatliga principer.
Den ungerske premiärministern Viktor Orbán har närmat sig det auktoritära under en längre tid. Och med hänvisning till coronapandemin har han nu i praktiken fått oinskränkt makt. Sedan slutet av mars kan Orbán styra genom dekret – utan att få parlamentets stöd och på obestämd tid. Samtidigt blev det olagligt att publicera falska nyheter om covid-19. Journalister som bryter mot det riskerar fängelse i upp till fem år.
"Även om lagen i sig inte strider mot EU-rätten, så är EU-kommissionen fortsatt orolig över att Ungern går i auktoritär riktning", förklarar vice kommissionsordförande Vera Jourova. Hon pekar bland annat på risken för att lagstiftningen används till att tysta kritiska journalister.
Jourova lovar nu att hålla ögonen på Budapest, men det lär inte bekymra Orbán nämnvärt. Det har redan inletts så kallat artikel-7-förfarande mot Ungern, liksom mot Polen, till följd av hur rättsstaten underminerats. Men några skarpa EU-åtgärder har aldrig vidtagits.
Finland försökte under sitt unionsordförandeskap ifjol att lyfta arbetet med rättsstatliga principer. Ett förslag för effektivare dialog i frågan togs fram, men stoppades slutligen – av Ungern och Polen.
Liknande blockeringar är mer regel än undantag. Just därför är det viktigt att försöka markera på andra vis. I EU-parlamentet verkar ett drygt dussin partier, däribland M och KD, till exempel för att utesluta Viktor Orbáns Fidesz ur partigruppen EPP.
Det vore en god protest mot något som inte är formellt fel, men ändå långtifrån rätt.
Gå till toppen