Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så går det med sommarens loppisar i Kullabygden

Sista helgen i maj brukar fyndjägarna göra sin första rusning mot loppisborden, när utomhussäsongen för loppmarknader i Kullabygden drar i gång i Viken. Men i år är den inställd och för flera andra loppisar är det osäkert läge.

På bilden har Vikens IK:s loppmarknad 2018 precis öppnat och det är rusning till borden. Årets loppis ställs in på grund av coronapandemin.Bild: Britt-Mari Olsson
Varje år sedan knappt 30 år tillbaka är det Vikens IK som sista helgen i maj inleder säsongen för loppmarknader utomhus i Kullabygden. Men i år blir det tomt på Vikvalla, corona tvingar föreningen att ställa in.
– Som det är just nu får vi inte ihop det med de restriktioner som finns, säger Mattias Berg, ordförande i Vikens IK.
Klubben funderade på att flytta fram loppisen till hösten, men hittade inte någon helg som passar. Man vill inte heller lägga den så den konkurrerar med andra föreningars loppisar. Istället skjuts loppmarknaden fram ett helt år.
– Det är ett jättestort avbräck för klubbens ekonomi.
I maj månad brukar Vikens IK samla in till loppisen. Men med loppisen inställd kommer man inte att hämta några grejor.Bild: Anders Malmberg
De tre stora inkomstkällorna för Vikens IK är loppisen, Per i Viken cup och fotbollsskolan på sommaren.
– Det är ytterst tveksamt om den (fotbollsskolan) kommer att kunna gå av stapeln. Vi har Per i Viken-cup runt lucia. Så det är bara att hoppas att allt har stabiliserat sig då, säger Mattias Berg.
Höganäs kommun har sjösatt ett corona-krispaket för föreningar. Hur mycket det eventuellt kan ge Vikens IK för förlorade intäkter är för tidigt att säga.
– Det gäller att jobba med kostnaderna också, hålla nere dem. I och med att intäktssidan kommer att vara extremt skral, säger Mattias Berg.
Hans förhoppning är att klubben ska kunna få lägre utgifter genom att kommunen hjälper till med plan- och hallhyror. Vad den inställda loppisen kommer att betyda framöver, vet han inte exakt.
– Vi kommer att klara oss som klubb, men det kommer att få konsekvenser för verksamheten på sikt. Men det är för tidigt att säga vilka.
När loppisen öppnade grindarna 2013 välde folk in. Nu är det högst tveksamt om det blir någon stor loppis i sommar.Bild: Sonny Thoresen
Brunnby FF har styrelsemöte på måndag och ska då definitivt bestämma hur det blir med loppisen i Nyhamnsläge. Den är planerad till söndagen den 19 juli.
– Som det ser ut nu är en stor loppis inte aktuellt, säger Stefan Härle, ordförande i Brunnby FF.
Alternativen är att ha helgloppisar under sommarmånaderna eller att flytta fram den stora loppmarknaden.
– Om man skjuter fram den så vet man inte hur långt det behövs. Det kanske inte kan bli förrän nästa sommar igen.
Hamnar den på hösten så uppstår ett annat problem.
– Vi är beroende av sommargästerna och då försvinner alla på ett bräde, säger Stefan Härle.
Lars Persson är ordförande i Väsby FK.Bild: Lisa Skepstedt
Samma helg, men på lördagen den 18 juli, är Väsby FK:s loppmarknad inskriven i kalendern. Klubbens ordförande, Lars Persson, uppger att ett beslut om att flytta loppisen behöver tas om ungefär en månad.
Just nu avvaktar föreningen och ser om det kommer nya direktiv från Folkhälsomyndigheten.
– Som det ser ut i dag har jag svårt att tänka mig att det blir något.
Om det inte blir något i sommar kan loppisen skjutas fram till september eller oktober.
I Jonstorp jobbar fotbollsklubben på som vanligt med planeringen för sin stora loppmarknad, den första söndagen i september. Först efter midsommar behöver man ta ett eventuellt annat beslut.
Paul Myllenberg är ordförande i Jonstorps IF.Bild: Anders Malmberg
På söndagen den 3 maj startar föreningen en ny loppis i den gamla brandstationen i Jonstorp.
– Det är ett nytt grepp i stället för att samla i ladorna. Vi provar i liten skala och ser om det är något som folk uppskattar, säger Paul Myllenberg, ordförande i Jonstorps IF.
Det är öppet mellan klockan 11 och 14 och det kan bli en fortsättning på helgerna framöver.
– Vi kör på om det faller ut på ett positivt sätt.
Gå till toppen