Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Idag saknar mer än en tredjedel av de skånska vårdcentralerna en anställd psykolog. Den hjälp man kan förvänta sig ska inte avgöras av var i Skåne man bor.”

Per Einarsson (KD) understryker att de skånska vårdcentralerna måste rustas för att möta den psykiska ohälsan. Det är bra, om det inte vore för att orden klingar falskt, skriver Mätta Ivarsson, Fredrik Hanell och Lena Östholm Munkberg, Miljöpartiet.

Miljöpartiet har föreslagit att det ska bli lättare för den som mår psykiskt dåligt att få träffa en psykolog på den egna vårdcentralen, skriver artikelförfattarna.Bild: Tobias Andersson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Coronakrisen ökar trycket på psykiatrin. Den psykiska ohälsan riskerar att breda ut sig när människor förlorar nära och kära, själva blir sjuka, ser sina inkomster försvinna eller tvingas leva isolerat under långa perioder. Det gör att den redan ansträngda situationen för psykiatrin i Skåne ser ut att förvärras.
Redan före covid-19 ropade desperata föräldrar efter hjälp när deras barn tvingades vänta månad efter månad på en tid hos barn- och ungdomspsykiatrin. Förtvivlade anställda har flera gånger slagit larm om att de inte har möjlighet att ge den vård patienterna behöver.
Miljöpartiet har under lång tid krävt mer resurser till psykiatrin i Skåne. Alliansen, som styr Region Skåne, har valt att genomföra sparpaket och orimliga effektiviseringar. Gång på gång har allianspartierna i regionfullmäktige upprepat att det inte behövs mer pengar. Det är därförvälkommet att Kristdemokraternas Per Einarsson, som är högste politiske ansvarige för psykiatrin i Region Skåne, nu väljer att medge att det behövs mer resurser (Aktuella frågor 24/4).
Einarsson konstaterar: ”Psykiatrin i Skåne var hårt pressad redan före krisen.” Men han tillstår däremot på intet sätt att det pressade läget delvis beror på politiska beslut som fattats av just Kristdemokraterna och de övriga allianspartierna. Till exempel tvingas psykiatrinämnden genomföra besparingar på 82 miljoner kronor i år.
Det är bra att Einarsson lyfter fram den ökade psykiska ohälsan. Men insikten om att kampen mot den behöver stärkas måste följas av politiska beslut som får konkreta effekter.
Miljöpartiet har föreslagit att det ska bli lättare för den som mår psykiskt dåligt att få träffa en psykolog på den egna vårdcentralen. Det är särskilt viktigt eftersom vårdcentralerna ansvarar för den vård vuxna som lider av vissa former av depressioner, ångest och posttraumatisk stress eller drabbas av utmattningssyndrom eller en svår kris får.
Idag saknar mer än en tredjedel av de skånska vårdcentralerna en anställd psykolog. Det är på intet sätt rimligt. Den hjälp man kan förvänta sig ska inte avgöras av var i Skåne man bor.
Per Einarsson understryker att de skånska vårdcentralerna måste rustas för att möta den psykiska ohälsan. Det är bra, om det inte vore för att orden klingar falskt. När Miljöpartiets förslag om att just rusta vårdcentralerna genom fler psykologer var uppe i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd valde Kristdemokraterna att säga nej. Det är bara tre veckor sedan. Skälet var att alliansen tyckte att vårdcentralerna själva ska få bestämma vilka yrkeskategorier de vill anställa.
Men är det inte patienternas behov som ska styra? Är det inte rimligt att regionen ställer krav på att vårdcentralerna har den bemanning som krävs för att kunna ge en god vård även när det gäller psykisk ohälsa? Ska inte den som håller på att bli utbränd eller drabbas av depression kunna förvänta sig att vårdcentralen har specialistkompetens för att ge rätt behandling?
Menar Per Einarsson och Kristdemokraterna allvar borde de stödja Miljöpartiets förslag om fler psykologer på vårdcentralerna när frågan slutligen avgörs i regionfullmäktige.
Vi hoppas att Per Einarssons besked att Kristdemokraterna nu kommer att prioritera kampen mot psykisk ohälsa följs av konkreta beslut som går i den riktningen. En bra början vore att slopa de sparkrav som finns i alliansens budget för 2020, göra det lättare att få träffa en psykolog på vårdcentralerna, tillföra omfattande resurser till både vuxenpsykiatrin och barn- och ungdomspsykiatrin och se till att delar av regeringens räddningspengar för att hantera effekterna av coronaviruset också används för att motverka den psykiska ohälsan i krisens spår.
Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne och ledamot av regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.
Fredrik Hanell, ledamot för Miljöpartiet i Region Skånes psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnd.
Lena Östholm Munkberg, ersättare för Miljöpartiet i Region Skånes primärvårdsnämnd.
Gå till toppen