Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inspektörer ska stötta lantbruket

Söderåsens miljöförbund ändrar inriktning på tillsynen hos lantbrukare under corona-krisen. Det blir mer förståelse än hårdgranskning.
– Vi vill vara ett bollplank, ungefär som vi gjorde under torkan, säger miljöinspektör Lena Hörberg Eriksson.

Lantbrukare igång med vårsådden. Många grönsaksodlare tvingas ställa om till grödor som är mer inriktade på konsumenter än restauranger.Bild: Kalle Lind
I dag har har ett brev gått ut till omkring 160 yrkesverksamma lantbrukare i kommunerna Klippan, Bjuv, Örkelljunga, Perstorp och Svalöv. Innehållet är tänkt ge lite lättnad till lantbrukare som kämpar med att ställa om och hålla verksamheten flytande under den globala pandemin.
Bland annat vill man vara ett av de bollplank som lantbrukarna har tillgång till i planeringen av den dagliga verksamheten.
– Vi förstår att de är pressade. Det är viktigt att vi lyssnar på hur de har det och tar hänsyn till att de kanske inte vill ha besök, säger Lena Hörberg Eriksson.
Enligt henne har coronaviruset redan haft effekter på exempelvis tillgången till reservdelar och specialfoder. Många grönsaksodlare får inte avsättning för sina produkter när restaurangernas efterfrågan minskat. De kan behöva ställa om till andra grödor. Det finns också en oro för att inte ha arbetskraft.
– Vi har förståelse för att det kan bli problem om traktorn inte startar, eller om gödseln inte kommer. Vi vet ju inte heller hur det ser ut i höst, om det finns konstgödsel, diesel och djurfoder, säger hon och fortsätter.
– Men vi kan naturligtvis inte se genom fingrarna på vad som helst.
Ingrid Bornfeldt Persson, chef för avdelning mark och vatten på Söderåsens miljöförbund, påminner om att lantbruket är en samhällsviktig verksamhet.
– Här kan vi hjälpa till i vår tillsyn genom att ställa rätt frågor.
Tillsammans med kollegorna som arbetar med olika former av miljöärenden på Söderåsens miljöförbund är de redan van vid att inta en mer stöttande roll. Det hände senast under den extrema torkan 2018, som drabbade många bönder hårt.
– Det föll ut jättebra. Många var tacksamma att vi kunde komma och diskutera foder, vattentillgång och allt möjligt, säger Lena Hörberg Eriksson.
Gå till toppen