Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Morden har inte upphört. Men ändå …

Polisens operation Rimfrost i Malmö i januari.Bild: Hussein El-Alawi
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
En skåning ringde häromdagen till radions Ring P1 och ville ha ett större fokus på positiva nyheter. Han vädjade till radiojournalisterna att inte börja nyhetssändningarna med antalet tillkommande döda i coronakrisen utan istället lyfta fram dem som tillfrisknat. Ett sätt, menade inringaren, att stärka lyssnarna.
Vinklar kan självfallet diskuteras. Ingen bör tro att nyheterna speglar verkligheten, hela verkligheten och ingenting annat än verkligheten. Det gör nyheter sällan. Radio, tv och tidningar hinner bara spegla skärvor av verkligheten.
Just nu handlar väldigt mycket av nyheterna om virussjukdomen covid-19. Av naturliga skäl. Bara i Sverige har omkring 2 600 människor dött och många kämpar för sitt liv. Lägg till alla de företag som riskerar konkurs och alla de personer som i virushärvan förlorar sitt jobb och sin försörjning.
Att döma av nyheterna skulle man kunna tro att problemet med den grova kriminaliteten och de många skjutningarna upphört i Sverige. Att det är löst. Så är det inte. Dessvärre.
Mellan den 1 januari och den 15 april i år skördade det dödliga skjutvåldet i landet 15 liv. Nivån är densamma som i fjol, men både antalet skjutningar (86 stycken) och antalet skadade (32) har ökat, enligt polisens siffror.
Droghandeln har fortsatt och skjutningarna är alltså fler, trots pågående coronahärjningar och operation Rimfrost, polisens insats mot grov brottslighet, med resursförstärkningar i polisregion Mitt men framför allt i Syd. Kan allmänheten därför dra slutsatsen att den upphaussade Rimfrostoperationen har misslyckats?
Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell vill inte direkt kalla operationen misslyckad. Men det är uppenbart, säger han till SVT Nyheter, att ”Rimfrost inte biter på gängkriminaliteten”.
Ändå verkar Forssell inte riktigt veta på vilket ben han ska stå. För samtidigt som han konstaterar att Rimfrost inte är ”svaret på problemen”, så uttrycker han oro för att polisen i juni tänker blåsa av operationen. Men kanske är Forssells och Moderaternas ambivalens en naturlig följd av att de stod i centrum när skjutningarna dominerade nyheterna medan de numera befinner sig i periferin, i virusets nyhetsskugga.
Den som frågar polisen om Rimfrost får andra svar.
Förra måndagen kunde Stefan Hector, nationell kommenderingschef i operation Rimfrost, redogöra för hur det dödliga våldet indirekt reducerats. 412 personer har frihetsberövats plus att 545 vapen, över 100 kilo sprängmedel, 149 kilo amfetamin, 3,8 kilo kokain, 2 kilo heroin, 15 personbilar och drygt 2,3 miljoner kronor i kontanter har tagits i beslag.
Det är inte fy skam. Särskilt inte som polisen betonar att målet inte varit att i ett slag lösa ett komplext samhällsproblem – det gör man inte i en isolerad operation även om den får verka i flera städer. Utan att bryta en utveckling. Göra det svårare att vara gängkriminell. Bygga trygghet.
Efter vinter följer vår. Efter Rimfrost måste följa fler operationer.
Gå till toppen