Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Insändare: ”Sveriges bästa återvinningssystem vore något för Höganäs”

En sommarboende tycker till om soptömningen.

Som boende i Helsingborg och sommarboende i Kullabygden slås man snabbt av skillnaderna i hur återvinningssystemen fungerar i praktiken.
I Höganäs har man tre mindre sopkärl plus en lös påse till plast. De töms vid olika tillfällen i varierande takt.
Det är mycket svårt att hålla reda på vad som ska tömmas och när tömningen sker. Att missa en tömning betyder att det tar upp till fem veckor till nästa tömning. För de sommarboende blir det kanske bara tömning vid ett tillfälle under semestern. När man lämnar för säsongen får man lämna kärlet ute vid vägen. När det väl är tömt välter det ju lätt i vinden och hur vackert är det att ha en massa kullvälta sopkärl vid vägarna?
I Helsingborg får man två större kärl till allt. De har hittills tömts var annan eller var fjärde vecka, alltid på samma dagar. Redan här ser man en tydlighet i tömningsdagar och stadiga kärl som inte välter. Dessutom behöver man ju inte ha löst sittande påsar till plasten.
I norra Helsingborg har man på försök startat ett system där man tömmer återvinningskärlen när de är fulla. Man trycker på en knapp på återvinningskärlet och så tömmas det inom en till två arbetsdagar. På detta sätt körs det mindre med sopbilarna och abonnenterna får mindre behov av att köra till återvinningsstationen.
Eftersom Höganäs kommun har många sommarboende blir det mycket körande för att tömma tomma sopkärl stora delar av året.
Hade man infört sophämtning på begäran, hade det sparats mycket vilket ger lägre kostnader för kommunen och förhoppningsvis även för konsumenten.
Fler som sorterar mer, blir en klar miljövinst. Ska det fungera i praktiken måste man ha väl fungerande system.

Anders Lundgren

Gå till toppen