Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han brinner för parasporten i Klippan – prisas för sitt arbete med barn och unga

Parasport-instruktören och eldsjälen Roger Kvist har fått många barn och ungdomar med funktionsnedsättningar i Klippan att röra på sig. Nu får han ta emot Föreningsledarpriset 2019.

Efter 20 år som gymnastiklärare på en grundsärskola är han numera parasport-instruktör och åker runt på olika skolor och erbjuder elever att testa på olika parasporter. "Det är viktigt att skapa en förståelse för andra människor", säger han.Bild: Niklas Gustavsson
Det är folktomt men ändå är det inte tyst hemma hos parasport-instruktören Roger Kvist i Ankarlöv. Alldeles intill huset betar ett gäng kalvar och nere vid dammen kvittrar fåglarna. För ett år sedan bytte han centrum i Klippan mot sex hektar på landsbygden och i naturen har han hittat hem.
Det var även för snart ett år sedan som han höll i sin sista gymnastiklektion på grundsärskolan Antilopen i Klippan. Det var där för 20 år sedan som han hittade glöden för parasporten och de sista åren började han hålla i aktiviteter även efter skoltid.
– Jag har alltid haft ett idrottsintresse ända sedan jag var liten och jag tycker att alla barn och unga har rätt till meningsfulla aktiviteter, säger Roger Kvist.
Roger Kvist har bland annat varit med och introducerat racerunning (träning med specialbyggda löparcyklar) i Klippan tillsammans med FUB Klippan-Åstorp.Bild: Annsofie Wieland
Tillsammans med FUB Klippan-Åstorp och 4Fun Klippan, som består av olika förvaltningar och intresseorganisationer som arbetar för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar, anordnar han handboll, racerunning och hinderbaneträning med rullstol.
– Jag tycker det är viktigt att alla barn får ha en aktivitet att längta till. Det finns ett enormt intresse för parasport i detta området, vilket är roligt, säger han.
Läs också Fritt spring med hjul gav mersmak
Roger Kvist berättar att aktiviteterna även lockar barn och ungdomar från bland annat Ängelholm och Helsingborg. Enligt honom är inget omöjligt bara för att du sitter i en rullstol eller är synskadad.
– Jag ser aldrig problemen. Kan du inte köra genom något får du väl köra runt i stället. Jag försöker lösa saker efterhand för att alla ska kunna vara med.
Nu prisas Roger Kvist för sitt engagemang för parasporten. "Det är roligt med ett pris men jag får redan väldigt mycket uppskattning från barnen och föräldrarna som jag träffar", säger han.Bild: Niklas Gustavsson
Att han brinner för parasporten syns när han pratar. Förutom att han fått ta emot glädje från alla barn och föräldrar genom åren får han nu även ta emot ett pris för sitt engagemang.
Klippans kommun delar varje år ut ett föreningsledarpris som i år tilldelas honom. I motiveringen benämns han som "en eldsjäl" men enligt Roger Kvist handlar det bara om att han hittat något som är roligt.
– Jag tycker det är jäkligt kul och även om det är individuella sporter som vi utövar är det ett lagspel där alla pushar varandra. Jag är glad varje gång jag går till och från träningen, säger han.
Efter en tids uppehåll på grund av coronaviruset ska träningarna dra igång igen på onsdagar utomhus i Klippan. "Det är efterlängtat", säger Roger Kvist.Bild: Niklas Gustavsson
Innan pandemin var det träningar varje vecka men de ställdes snabbt in efter virusutbrottet. Den 13 maj öppnar man upp verksamheten utomhus istället. Tanken var att träna inför loppet Änglamilen i Ängelholm i sommar men istället kommer en egen tävling hållas i Klippan.
Att någon gång i framtiden få anordna ett större racerunning-lopp på Åbyvallen är en av drömmarna som Roger Kvist har. Samtidigt håller han på att färdigställa ett stall hemma på gården, vilket får honom att drömma lite extra.
– Det skulle vara häftigt att kunna erbjuda ridturer och andra aktiviteter för barn och unga här på gården. Jag tänker mig det som en slags daglig verksamhet någon gång i veckan, säger han och börjar planera.
Fakta

Roger Kvist

Ålder: 52 år.

Bor: Ankarlöv.

Familj: Frun Lotta, och barnen Hampus och Matilda.

Intressen: Idrott och naturen.

Yrke: Parasport-instruktör. Åker runt på olika skolor tillsammans med organisationen Alla kan IF och erbjuder elever att prova olika parasporter.

Favoritplats i Klippans kommun: Ankarlöv.

Gå till toppen