Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Region Skåne ger extrastöd till coronadrabbat kulturliv

Region Skånes kulturnämnd beslutade på torsdagen att avsätta 3,2 miljoner kronor i extrastöd till det skånska kulturlivet. Pengarna kommer till stor del från aktiviteter som ställts in under första halvåret på grund av coronaviruset.

Bild: Pontus Lundahl/TT
Coronaviruset har skapat stora problem för alla kulturutövare som inte får några publikintäkter i dessa dagar. På torsdagens kulturnämndssammanträde beslutade Region Skåne att avsätta 3,2 miljoner kronor i extra sökbara stöd till kulturlivet. Pengarna plockas från kulturnämndens befintliga budget.
– En stor del av summan kommer från aktiviteter som ändå ställts in på grund av coronaviruset. Det kan handla om konferenser, resor och annat i personalbudgeten som inte gått att genomföra, säger Magnus Lunderquist (KD), kulturnämndens ordförande.
En annan stor del av summan kommer från ett kultursamverkansprojekt mellan kommunerna där man nu valt att lyfta de pengarna direkt till kulturutövarna.
De 3,2 miljoner kronorna kommer att fördelas i två olika stöd. Dels ett expresstöd till kulturskapare och arrangörer i det fria kulturlivet och dels ett stöd till centrumbildningar såsom Filmcentrum, Danscentrum, Författarcentrum, Seriefrämjandet med flera. I bägge fallen ska pengarna användas till digital omställning, nya idéer och kompetensutveckling, Tanken är att pengarna ska betalas ut innan midsommar. Stöden ska inte användas för att täcka upp för inkomstbortfall på grund av coronaviruset.
Magnus Lunderquist är medveten om att de avsatta pengarna är långt ifrån tillräckliga för att täcka upp för kulturens förluster de senaste månaderna.
– Behovet är oändligt mycket större. Vi har just nu det regionbidrag vi har att förhålla oss till. Jag är glad att vi håller vår planerade budget så att vi inte tar pengar från höstens utvecklingsbidrag. Men staten måste komma in med ett paket som även täcker upp för dem som ingår i kultursamverkansmodellen, säger Magnus Lunderquist.
Gå till toppen