Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stockholm kräver besked om skyddsutrustning

Stockholms stad vill ha tydligare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten när det gäller skyddsutrustning på äldreboenden. – Det är olyckligt att myndigheterna inte kan ge tydliga besked om vad som gäller, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Stockholm stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) efterfrågar tydligare riktlinjer gällande skyddsutrustning vid en pressträff under fredagen.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Hon anser att man i Stockholm har tillgång till skyddsvisir och att dessa kommer att börja användas på äldreboende och andra verksamheter, men att det behövs tydligare besked över hur de ska användas.
– Reglerna måste bli tydliga annars öppnar upp för olika tolkningar bland verksamheter och personal, säger Anna König Jerlmyr.
Hon påpekar också att det fortfarande är en internationell brist på munskydd och att det är upp till regeringen att säkerställa tillgången på skyddsutrustning till kommunerna om sådan ska användas.
Under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens i torsdags kommenterade myndigheten den återkommande frågan om huruvida munskydd och visir ska användas inom äldrevården. Folkhälsomyndigheten svarade att detta kan användas, men inte att det uttryckligen bör användas.
Stockholms äldre- och trygghetsborgarråd Erik Slottner (KD) vill också att Folkhälsomyndigheten ska ge tydligare besked.
– Med tanke på den senaste tidens debatt kring visir och munskydd i fler omsorgsmoment, och med tanke på Folkhälsomyndighetens besked i går (torsdag), så kommer vi att säkerställa att personal som kommer väldigt nära den äldre får använda visir eller munskydd. Framförallt visir, säger han.
Gå till toppen