Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Jag borde ha betonat tydligare att radikalfeminism och nazism naturligtvis inte är samma sak”

Hon har jämfört Metoo med terrororganisationer och nazister men tycker att kritikerna har förvrängt hennes argument. Rakel Chukri samtalar med Marianne Stidsen som medger att hennes retorik ibland har blivit för hård.

Litteraturvetaren Marianne Stidsen blev känd i Sverige 2018 då hon i flera artiklar försvarade Horace Engdahl och hävdade att vänsterpopulister låg bakom kritiken mot Svenska akademien.Bild: Jacob Ehrbahn / Ritzau Scanpix / TT
Den danska litteraturvetaren Marianne Stidsen har blivit en av Metoo-rörelsens fränaste kritiker. Hon har hävdat att den drivs av vänsterfeminister som vill underminera demokratin genom att införa positiv särbehandling av kvinnor och inskränka mäns rättigheter. 2019 skrev hon i sin bok om Metoo att svensk debatt präglades av Sara Danius ”feministiska sharia”.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen