Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Asylsökande i eget boende blir utan bidrag i sex Skånekommuner

Malmö, Helsingborg och Landskrona får säga nej till att asylsökande ordnar eget boende i samtliga stadsdelar.
Också Kristianstad, Perstorp och Åstorp får klartecken att undanta hela kommunens yta från ebo-lagen.
Det beskedet kommer nu från Migrationsverket.

Helsingborg får säga nej till asylsökande i eget boende – liksom Malmö, Landskrona och ytterligare tre Skånekommuner.Bild: Ola Nilsson
Migrationsverkets besked kom redan den 30 april, men verkets pressmeddelande har först nu uppmärksammats av Dagens Nyheter. Enligt pressmeddelandet finns det elva kommuner som anmält hela sin kommun som undantagsområde för ebo-lagen, lagen om asylsökande i eget boende.
Migrationsverket bifaller anmälningarna från alla dessa kommuner. Det blir dock inte förbjudet för asylsökande att flytta dit.
"De asylsökande som från och med den 1 juli väljer att bosätta sig i något av de aktuella områdena kommer som huvudregel att förlora rätten till dagersättning", heter det i Migrationsverkets pressmeddelande.
– Det här är en bra början. Vi är nöjda med att hela vår stad blir undantagen nu i en första omgång, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), finanskommunalråd i Malmö.
– Det här är ett steg i rätt riktning, säger även Peter Danielsson (M), finanskommunalråd i Helsingborg.
Förutom sex Skånekommuner undantas även samtliga stadsdelar i Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Göteborg och Katrineholm från ebo-lagen. Troligen även i Borås och Jönköping. Därutöver lär delar av ytterligare 19 kommuner stängas av för asylsökande i eget boende. Det handlar om stadsdelar som har stora socioekonomiska utmaningar.
Det är dock oklart hur länge möjligheten blir kvar att undanta samtliga stadsdelar i en viss kommun från ebo-lagen. Justitieminister Morgan Johansson (S) har tidigare sagt att ett sådant långtgående undantag inte står i samklang med ebo-lagens grundtanke.
– Vi har ju fått förvarningar om att de undantag som görs nu kan ändras under nästa år. På sikt krävs en helhetslösning av ebofrågan. Vi ser det som rimligt att vi i Malmö får behålla det här undantaget, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
– Ebo skapar såväl social misär som en rad andra problem. Staten bör ta ansvar för de asylsökandes boende, bland annat genom att fler asylsökande blir kommunplacerade, säger hon.
Peter Danielsson har precis samma syn. Han menar att det nu sänds ut en stark signal till asylsökande att inte bosätta sig i kommuner med undantag från ebo-lagen. Samtidigt vill han att staten tar ett större ansvar för de sökande under asyltiden.
– Det behövs fortsatt diskussion om ebo. Det återstår att se hur starka drivkrafterna är för asylsökande att flytta till Helsingborg och andra orter även om de går miste om dagersättningen från Migrationsverket, säger Peter Danielsson.
Gå till toppen