Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cyklister bygger vidare på sin drömbana i Billesholm

Sedan förra sommaren har fem kilometer mountainbike-bana anlagts i ett gammalt dagbrott utanför Billesholm. Fler och fler hittar till banan och till klubben Team Albert.
– Banan är till för alla, från nybörjare till elit, säger banläggare Mats Karlsson.
Mats Karlsson har hittills lagt omkring 400 ideella timmar på att bygga banan. ”Det är roligt att skapa något som andra uppskattar så mycket” säger han.Bild: Annsofie Wieland
Försäljningen av nedlagda schakt Albert till Billesholms lokale cykelhandlare var startskottet för en ny fas i platsens unika historia. Tidningen har tidigare skrivit om Uppsala universitets intresse för den djupaste delen av dagbrottet, där man kan följa många geologiska tidsåldrar i schaktets branta sidor tillbaka till dinosauriernas tid.
Men området är betydligt större än så.
I augusti förra året började mountainbike-entusiasten Mats Karlsson att bygga en bana, helt enligt markägarens intentioner att öppna upp området för cykling. Den första etappen var tre kilometer, nu har det blivit två kilometer till.
– Jag började bygga banan och så blev den större än jag tänkte. Du vet hur en snöboll rullar!, säger han och skrattar.
Hittills räknar Mats Karlsson med att han lagt omkring 400 ideella timmar på banan. Materialkostnaden är minimal.
– Gruset har någon skänkt, och mycket material finns ju redan här.
Carina Börjesson, Tilde Karlsson och Katarina Karlsson var med på arbetsdagen i lördags. De är också ledare och deltagare på den nya damträningen.Bild: Annsofie Wieland
Vid årsskiftet bildades Team Albert för att sprida ansvaret och engagemanget kring banan. I takt med att banan i schakt Albert blivit mer känd i cykelkretsar har också klubben vuxit till ett hundratal medlemmar. Cykelträningar hålls, även en tjejträning varje onsdag, som leds av de erfarna cyklisterna Katarina Karlsson och Carina Börjesson.
– Det är jättetrevligt att cykla tillsammans och det är ju tanken med den här banan också. Det finns inte några svåra banor egentligen, man får utgå från var och ens förmåga. Ju mer man utvecklas, desto mer vågar man, säger Katarina Karlsson.
I själva schaktet, där det pågår utgrävningar, cyklar man inte. Det mesta av det snirkliga spåret går på gräsmarkerna runt omkring, en del utnyttjar fallhöjden i nedfarten till den djupare delen av området.
– Våran pumptrack har vi inte behövt bygga, det fanns naturligt i terrängen, säger säger Mats Karlsson.
Delar av spåret har fått namn som anspelar på gruvepoken, som ”slagg-svängen” andra anknyter till landskapets karaktär, som ”fjärilsängen” och ”åparken”. Den senare delen är Mats egen favorit.
– Den är så våldsamt vacker, särskilt nu med vitsipporna. Egentligen skulle jag gjort den först i höst, men jag kunde bara inte låta bli.
Carina Börjesson och Eric Karlsson är båda elitåkare och medlemmar i klubben.Bild: Annsofie Wieland
När tidningen kommer på besök är det arbetsdag på banan med ett tiotal medlemmar från Team Albert på plats. Spadar, grästrimmer och krattor behövs för att underhålla banan. På den högsta gräskullen står den framgångsrika veterancyklisten Benny Andersson från Klippan och röjer stigen från högt gräs.
– Mats har gjort grovjobbet här, när vi har så fantastiska grundförutsättningar så vill man hjälpa till, säger han.
Han snålar inte med superlativen när han berömmer banan.
– Kör man i maxtempo får man en bra tävlingsträning och hög puls. Det är en bana som liknar de som finns på tävlingar väldigt mycket, säger han.
Förhoppningen är att många ska vilja använda banan, gärna hela familjer eller grupper med både vana och ovana cyklister. Därför finns flera alternativa vägar längs banan, där A och B är mer utmanande och C lättare passager för den som är nybörjare.
– Man får gärna komma hit och provcykla, sedan ser vi gärna att man blir medlem för att stötta klubben. Allt bygger ju på frivillighet, säger Mats Karlsson.
De enda som inte är välkomna är motorcyklisterna.
– Jo, de får gärna komma på cykel. Men motorcyklar förstör banan, det kan räcka med en enda körning så måste vi gå runt och reparera. Så vi vill absolut inte ha hit dem, säger Mats Karlsson.
Parkering finns vid cykelaffären i Billesholm. Tanken är att längre fram anlägga en stig direkt därifrån till schakt Albert, så att man ska kunna cykla dit helt bilfritt.
Med det vackra vädret kom också allt fler besökande cyklister, även långväga ifrån.
– Det som är så fantastiskt nu är att man träffar på de som cyklar nästan varje dag. Det är betalningen för allt jobb man lagt ner, säger Mats Karlsson.
Benny Andersson från Klippan bättrade på spåret med röjsågen.Bild: Annsofie Wieland
Tanken med banan är att åkare med olika ålder och erfarenhet ska kunna cykla den tillsammans.Bild: Annsofie Wieland
Olika delar av spåret har olika namn. ”Vagnparken” har heter så på grund av några pittoreskt övervuxna gamla jordbruksvagnar som kantar stigen. Till vänster ett rejält hopp, till höger en snällare genväg.Bild: Annsofie Wieland
Gå till toppen