Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Emma Leijnse: Det är svårt att bygga relation på länk

Det är svårt nog att avsluta en termin, sätta betyg och bedöma elever på distans. Men det är oändligt mycket svårare att börja ett nytt skolår och bygga relationer med eleverna utan att träffa dem på riktigt.

Bristande relationer gör att eleverna hoppar av gymnasiet. Bra relationer gör att de går kvar.Bild: Berit Roald
Relationer är kunskapens moder. Kunskap blir så mycket lättare att förmedla, och att ta emot, om eleven och läraren känner varandra. Läraren vet någorlunda vad eleven har svårt för eller lätt för, vad eleven är intresserad av och vilka saker som är speciella med just den eleven. Eleven litar på, eller kanske till och med tycker om, läraren. De har säkert pratat om andra saker än just det som ingår i undervisningen, så de känner till lite om den andres liv, vad som intresserar den andre, vilka styrkor eller svagheter den andre har, både som elev och lärare.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen