Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Beslut: Sista BT Kemi-området ska saneras

Nu är det beslutat. Sista BT Kemi-området ska renas från gifter. Priset: 143 miljoner kronor.

Under flera år dumpade BT Kemi mängder av växtgifter på sitt fabriksområde.Bild: Hans Runesson
Inom ett par år ska de sista resterna av den över 40 år gamla BT Kemi-skandalen vara borta. Nu har styrelsen för BT Kemi Efterbehandling beslutat att även det södra området ska saneras. Men det kostar rejält med pengar.
Under 1960- och 1970-talet dumpade BT Kemi mängder av gifter i marken norr och söder om järnvägen i Teckomatorp. Först i mitten av 1970-talet avslöjades skandalen som sedan dess varit synonym med orten.
Många år senare fattades beslut om sanering. 2009 var området norr om järnvägen klart. Då hade tiotusentals ton jord schaktats bort och renats.
Längre tid tog det att fatta beslut om det södra området, cirka 25 000 kvadratmeter stort. Det var där själva fabriken och tillverkningen av växtgifter en gång fanns.
I höstas inleddes tester av en relativ ny reningsmetod, termisk in situ-teknik, som skulle användas på området.
De blå ytorna visar var BT Kemi hade sin verksamhet. På den södra delen fanns huvudfabriken.Bild: Ola Olofsson
Testerna har fallit väl ut och nu ska saneringsanläggningen byggas. Det beslutade styrelsen för BT Kemi Eftersanering på tisdagen. Hela saneringen kommer att kosta 143 miljoner kronor och det är staten som betalar.
– Styrelsen har beslutat att gå vidare till fas två, den faktiska saneringen. Men länsstyrelsen måste först ge sitt godkännande, säger projektledare Helena Svensson.
Termisk sanering innebär att marken värms upp med hjälp av värmebrunnar flera meter ner i marken. Den höga temperaturen gör att gifter och vätskor förångas. Gaserna fångas upp i rör som går till en reningsanläggning på platsen.
I och med att gifterna tas hand om på platsen slipper man schakta bort stora mängder jord.
Den största delen av det södra området kommer att saneras med hjälp av termisk sanering. En mindre del saneras genom schaktning.
Saneringsanläggningen börjar anläggas under sommaren.
– Från det att man trycker på startknappen är behandlingstiden sju månader. Men först ska hela anläggningen byggas och det tar resten av året, säger Helena Svensson.
Vintern 2021/2022 beräknas arbetet vara klart. Området ska sedan blir strövområde, precis som det norra.
Gå till toppen