Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Burlöv gör helomvändning – berättar om corona-dödsfall på äldreboenden

17 konstaterat smittade i covid-19 – av dem har åtta dött. Efter att tidigare ha tigit om antalet smittade i äldreomsorgen gör Burlövs kommun nu en helomvändning.

Totalt har 11 boende konstaterats sjuka i covid-19 på Harakärrsgården i Åkarp. Smittan har även kommit in på Boklundens äldreboende.Bild: Patrick Persson
Sydsvenskan har tidigare berättat att covid-19 har kommit in på äldreboendena Boklunden och Harakärrsgården i Burlöv. Anställda har vittnat om dödsfall, men kommunen har tidigare varken velat bekräfta eller dementera uppgifterna. Bland annat med hänvisning till att man vill visa respekt gentemot de drabbade.
En medierättsexpert som Sydsvenskan har pratat med har slagit fast att kommunen i detta fall har skyldighet att lämna ut uppgifterna.
Nu har Burlöv ändrat sig och börjat publicera informationen på kommunens hemsida. Deras argument: när antalet smittade stiger är risken för identifiering mindre.
Kan du utveckla hur ni resonerat er fram till beslutet?
– Jag har inga ytterligare kommentarer när det gäller det, säger socialchef Lars Wästberg.
Varför smittan kommit in på två av Burlövs äldreboenden tycker han är svårt att säga.
– Vi har hela tiden följt myndigheters anvisningar till punkt och pricka.
Det kommer man fortsätta med, säger han.
Kommer ni att göra något mer, utöver det?
– Nej, inga egna initiativ eller att vi hittar på någon egen Burlövsmodell, det gör vi inte.
Åtta döda. Hur ser du på det?
– Varje dödsfall är beklagligt. Men jag har inga ytterligare kommentarer.
Gå till toppen