Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mobil polis har inte lyckats fånga Åstorpsborna än

Polisen och Åstorps kommun satsar på ett mobilt kontor för att öka tryggheten – men få invånare väljer att besöka myndigheterna.

Varje måndag klockan 10-12 är Åstorps kommun tillsammans med kommunpolis Amelie Wångklev Jönsson på plats på Ormatorpsgatan i Åstorp.Bild: Sven-Erik Svensson
Klockan är strax efter 10 på förmiddagen och utanför Arbetsförmedlingens kontor på Ormastorpsgatan i Åstorp är det lugnt och stilla. Kommunpolis Amelie Wångklev Jönsson har precis parkerat det mobila poliskontoret tillsammans med kollegan Stefan Jansson.
Under två timmar varje måndag förmiddag ska de vara på plats och möta invånare, sköta ärenden och ta emot tips på plats. Projektet är en del av ett samarbete med Åstorps kommun för att skapa trygghet.
– Genom att samordna med kommunen kan vi bättre lösa de problem vi står inför. Nu försöker vi nå ut till alla medborgare och det är bra att kommunen kan vara med och stötta och ge råd, säger Amelie Wångklev Jönsson.
Kommunpolis Amelie Wångklev Jönsson berättar att det varit en del oroligheter i det område som det mobila kontoret står på. Därför menar hon att det är extra viktigt att vara närvarande och nå ut till människor där.Bild: Sven-Erik Svensson
Enligt henne rör det nya projektet sig inte om en stigande brottslighet på orten utan är en satsning som gjorts i flera andra och närliggande kommuner. Hur länge det mobila kontoret kommer vara på plats är inte bestämt.
– Det här är ett långsiktigt projekt och det tar tid innan folk förstår varför vi är här, säger hon.
Amelie Wångklev Jönsson är ny på posten som kommunpolis och lär känna Åstorp allt mer. Hon gillar att vara ute och möta människor. Det är fjärde gången som hon och hennes kollega öppnat det mobila kontoret, men hittills har intresset från invånarna varit svagt.
– Vi har fått en del positiv feedback. Sakta men säkert kommer människor förhoppningsvis att våga sig hit och prata med oss.
Kommunvägledarna Bo Jörgensen och Merete Persson Bokelund tillsammans med polisen Stefan Jansson är på plats på Ormastorpsgatan för att ta emot invånare.Bild: Sven-Erik Svensson
Hon får medhåll från kommunvägledaren Merete Persson Bokelund.
– Det finns de som bor här i området som har kontakt med socialförvaltningen. Jag har försökt övertyga dem att komma hit och prata med oss eller polisen. Men det tar tid innan människor vågar komma till oss.
Ett stenkast bort hoppar Huda Zaaweet in i bilen. Hon ska köra sin son till förskolan och har sett poliserna längre ner på gatan. Men hon vet inte varför de står där.
– Jag har sett dem några gånger och trott att det har hänt något då.
När hon får förklarat för sig anledningen är hon positiv till polisen och kommunens initiativ.
– Jag tycker det är bra. Jag tror att de gör detta för att stoppa droger och annan kriminalitet, säger hon.
Huda Zaaweet tycker det är bra att polisen är på plats för att prata med de som bor i området.Bild: Sven-Erik Svensson
Huda Zaaweet skulle själv kunna tänka sig att gå bort och prata med polisen om behovet uppstår, men informationen om satsningen har inte nått fram. Hon pratar bara lite svenska medan engelskan är desto bättre. Den information som gått ut via fastighetsbolagen i området har endast varit på svenska.
Enligt Amelie Wånklev Jönsson finns det dock planer på att ta in personal på plats med fler språkkunskaper.
– Det ligger i mina tankar att informera om detta på andra språk och även involvera arabisktalande personal, säger hon.
Gå till toppen