Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Butiksägare åtalas för smuggling– menar att drygt 1 600 cigarettpaket var till honom själv

Vid en tobakstillsyn i en närbutik i centrala Helsingborg hittades över 1 600 paket cigaretter gömda i en hemmagjord lampa. Nu åtalas butiksägaren för smuggling, men han förnekar brott och säger att cigaretterna inte var till försäljning.

Det var i slutet på april som tjänstemän från tullen och Helsingborgs stad gjorde ett besök i en närbutik i centrala Helsingborg. De hittade då 1 689 paket cigaretter gömda i en hemmagjord lampa och fattade genast misstanke om att det rörde sig om smugglad tobak. Butiksägarens mobiltelefon beslagtogs och på den fanns det meddelanden och bilder på utländska cigaretter.
Cigarettpaketen innehöll totalt 33 780 cigaretter. Men i förhör säger butiksägaren att cigaretterna inte var till försäljning. Istället berättar han att han köpte dem till sig själv av en okänd man som kom cyklande på Söder.
För en person som röker tio cigaretter om dagen så skulle 33 780 cigaretter räcka i nio år. Fyra och ett halvt år om personen röker 20 cigaretter dagligen. Genomsnittet för svenska rökare som röker varje dag är tio cigaretter om dagen, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.
I butiken beslagtogs även en mindre mängd narkotika. Bland annat cannabis, cannabisharts och tramadol. Under en säng i en separat boendedel låg en tallrik med kokainrester på. Enligt butiksägaren själv är knarket inte hans, och han visste inte heller att det fanns i butikslokalen förrän i samband med brottsutredningen.
Han säger att när han köpte butiken så lämnade den tidigare ägaren kvar saker som han skulle komma och hämta vid ett senare tillfälle. Butiksägaren säger att han inte känner till namnet på personen han köpte butiken av.
Han åtalas nu vid Helsingborgs tingsrätt för smuggling och ringa narkotikabrott.
Gå till toppen