Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tomten har flyttat ifrån Rädda barnen - men fortsätter dela ut gåvor

Tomten i Höganäs har inte längre någon tomteverkstad att arbeta ifrån. Flytten har gått från Rädda barnens lokaler, men hjälpverksamheten går inte på sparlåga.

Föreningen Tomten bor i Höganäs slår in julklappar till barn i familjer som har det svårt ekonomiskt. Anneli Högman är föreningens grundareBild: Anders Malmberg
Vid förra sommarens skyfall blev Tomten bor i Höganäs källarlokal vattenskadad och hjälporganisationen blev husvill. De flyttade då in i Rädda barnens lokaler på Storgatan. Men nu har tomten flyttat ut.
– Det var en tillfällig lösning och Rädda barnen behöver sina lokaler själva, säger Anneli Högman, grundare av Tomten bor i Höganäs.
Tomtens hjälpverksamhet fortsätter ändå och nyligen fick man ett bidrag på 5 500 kronor från Höganäs Kullen rotaryklubb. Pengar som samlats in för att stötta i coronatider.
– Det kan hjälpa många familjer. Vi är jätteglada när det kommer ett sådant här bidrag, säger Anneli Högman.
Hon tycker att det finns ett stort hjälpbehov hela tiden, men det som är skillnaden under corona är att gymnasieelever studerar hemma och behöver lunch. Och andra barn och ungdomar ska också vara hemma vid minsta förkylning.
– Det ökar belastningen för föräldrarna och då är det skönt om man kan avlasta genom att ge en matkasse eller vad som helst, säger Anneli Högman.
Petra Holmström från Höganäs Kullen rotaryklubb överlämnar checken till Anneli Högman från Tomten bor i Höganäs.Bild: Vesna Mellström
Ungefär tio hjälpbehövande familjer i veckan får hjälp av hennes verksamhet. Det är allt från kläder och mat till begagnade cyklar. Som många har ett behov av.
– Man har kanske inte föräldrar som har bil och kan skjutsa eller har som har råd med busskort. Och så behöver man ofta en cykel på fritiden.
När tomten står utan lokal blir det till att utnyttja hemmet och andra ställen.
– Vi vill att allt ska gå till familjerna. Det känns bättre när folk skänker pengar att det inte går till en massa administrativa kostnader och lokalhyra. Varenda krona är guld värd.
Tidigare var Anneli Högman också ordförande i Rädda barnen Kullabygden, men avgick från det i februari.
– I och med att tomten har växt så kände jag att jag ville koncentrera mig på det. Eftersom behovet är så stort.
Gå till toppen