Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Advokaten Claes Borgström är död

Advokat Claes Borgström har avlidit efter en tids sjukdom, uppger hans dotter för TT. – Han gick bort i morse, säger Anna Borgström.

Claes Borgström, 75, har avlidit. Arkivbild.Bild: Fredrik Persson/TT
Claes Borgström var advokat i många uppmärksammade brottmål, bland annat var han försvarsadvokat åt Sture Bergwall, även känd som Thomas Quick.
Han var även målsägarbiträde i fallet med våldtäktsmisstankarna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange.
Borgström blev Sveriges förste manlige jämställdhetsombudsman 2000, en post han hade fram till 2007.
Året därpå blev han talesperson i jämställdhetsfrågor för Socialdemokraterna. I november 2013 lämnade han S för att gå med i Vänsterpartiet.
Tillsammans med advokaten och tidigare justitieministern Thomas Bodström drev Claes Borgström en advokatbyrå mellan 2007 och 2014.
Bodström beskriver honom som en intressant, intelligent och rolig människa.
– Han dog alldeles för tidigt, säger Thomas Bodström, som fick beskedet om Borgströms död tidigare under fredagen.
– Det märkliga är att fast man är förberedd på det, så blir man ändå chockad.
De två lärde känna varandra för cirka 30 år sedan då Claes Borgström blev Thomas Bodströms arbetsgivare och mentor.
– Vi har haft så enormt många samtal, inte minst på advokatbyrån när vi var på resor och Claes och jag satt uppe på nätterna. Han pratade och berättade om hur det var att vara advokat och alla rättegångar han varit med på. Jag satt som en lärjunge och bara lyssnade. Jag har lärt mig så enormt mycket av honom som advokat, säger Thomas Bodström.
Han beskriver även Borgströms engagemang för människorna som han företrädde.
– Det spelade ingen roll om det var ett snatteri eller ett mord – han präntade alltid in i mig att alla mål är lika viktiga.
Margareta Winberg (S) var jämställdhetsminister när Claes Borgström utsågs till jämställdhetsombudsman.
– Vi har mist en mycket klok och bra person, säger hon till TT.
– Han var alltid så oerhört klok att prata med. Jag kände en sådan trygghet i att han var bevandrad i det juridiska, men också att han var vänsterorienterad. Vi stod nära varandra ideologiskt.
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, skriver på Twitter: ”Claes Borgström är död - jag kommer att sakna honom. Alltid lika vänlig och nyfiken. En kämpe för feminism och mänskliga rättigheter.”
Claes Borgström blev 75 år.
Gå till toppen