Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Danmark håller stängt mot Skåne utan tunga skäl.

Solen går ner över Sundet.Bild: Peter Frennesson
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Sex veckor återstår till Öresundsbrons tjugoårsjubileum. Men mycket till firande lär det inte bli. Trafiken över Bron är högst begränsad i spåren av pandemin.
Med hänvisning till risk för smittspridning har Danmark i praktiken stängt gränsen mot Sverige. Undantag görs endast för arbetspendling, godstrafik och besök av nära släktingar. Och när danska politiker nu talar om att öppna gränsövergångar finns Öresundsbron knappt ens med i diskussionerna. Fokus ligger på möjligheten att ta emot turister från Tyskland och Norge.
Danska regeringen argumenterar visserligen för att öppna landsgränsen mot alla länder på samma gång. Men i folketinget finns utbrett stöd för att börja med att släppa in tyskar och norrmän. Svenskarna kan vänta längre, menar Venstres ordförande Jakob Ellemann-Jensen, i en intervju med DR.
"Man behöver inte vänta med att öppna upp gränsen mot Tyskland tills man också kan öppna till Sverige."
Kollegor i flera andra partier resonerar på liknande vis och pekar på utbredningen av covid-19 i Sverige.
De förhållandevis höga svenska sjuk- och dödstalen ska naturligtvis tas på stort allvar. Men skillnaden mellan länderna håller ändå inte som argument för att hålla gränsen stängd. Det krävs ingen djupdykning i svensk statistik för att se att smittspridningen varierar kraftigt regionalt. Den är främst centrerad till Stockholmsområdet – som står för cirka hälften av de 3 646 svenska dödsfallen – medan Skåne har klarat sig mycket lindrigare.
Faktum är att läget i Region Skåne även är mindre allvarligt än i Köpenhamnsregionen. På fredagseftermiddagen fanns 111 skånska dödsfall till följd av covid-19 registrerade. Motsvarande antal i den danska huvudstaden var 312;i Region Hovedstaden bor 1,8 miljoner människor, att jämföra med Region Skånes 1,4 miljoner. Och i Region Sjælland, med cirka 840 000 invånare, har det noterats 106 dödsfall. Öppning av gränsen framstår mot den bakgrunden som mer riskabelt för skåningar än för danskar. Låt vara att det inte skulle finnas formella hinder för svenskar från andra delar av landet att åka till Danmark – med riktlinjer om högst två timmars bilfärd från hemmet lär det inte bli någon vallfärd av stockholmare över Sundet.
Så varför verkar det ändå avlägset med en normalisering av trafiken över Bron?
Det kan bero på tongångarna i den danska debatten. Sveriges högre dödstal har stundtals tagits till intäkt för att Danmark haft fog för sina hårdare restriktioner.
Men det riktigt bekymmersamma är att det danska intresset för fortsatt Öresundsintegration verkar vara klent.När hördes en dansk minister senast yttra något som ens påminner om visionerna från Öresundsbrobygget?
Inte heller svenska statsråd uppbådar särskilt mycket engagemang och entusiasm. Tyvärr, för samarbetet kring Sundet rymmer inte mindre potential idag än för tjugo år sedan, det skulle gynna den ekonomiska utvecklingen i båda länderna. Men det fick en rejäl törn av gränshinder till följd av flyktingvågen hösten 2015 och alltså ytterligare en av restriktioner till följd av coronakrisen.
Nu är det upp till bevis för den danska regeringen. Om den öppnar gränsen enbart för tyskar och norrmän måste det tolkas som att den inte bryr sig omÖresundsintegration.
Faktum är att sådana beslut även kan få konsekvenser för EU-samarbetet. Det bygger trots allt på fri rörlighet över gränserna och likabehandling av alla medlemsländer.
I diskussionen om möjligheter att turista i Europa i sommar konstaterade EU-kommissionen nyligen att om reserestriktioner hävs mot vissa områden, så måste det även gälla för andra delar av unionen som har en liknande hälsosituation.
Den principen måste rimligtvis värnas, i såväl Danmark som övriga EU. Att försöka begränsa smittspridning är en sak, men att göra skillnad på folk och folk en helt annan.
Gå till toppen