Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Finland pekar ut Sverige som orosmoln

Kravallstaket mellan Haparanda och finska Torneå som sattes upp då Finland stängde gränsen i mitten av mars med anledning av coronapandemin. Arkivbild.Bild: Pär Bäckström/TT
Det är för närvarande inte aktuellt med en gemensam nordisk linje när det gäller att upphäva resebegränsningarna mellan de nordiska länderna. Det säger Finlands inrikesminister Maria Ohisalo.
Hon pekar ut Sverige som ett problem.
– Norge, Danmark och Island har lyckats stabilisera sina situationer, i Sverige är läget mera oroväckande, säger Ohisalo efter ett möte med de nordiska inrikesministrarna på fredagen.
EU-kommissionen föreslog i onsdags att de medlemsländer som befinner sig i samma epidemiologiska situation kan tillåta fritidsresor för sina medborgare. Detta är något som länderna kan komma överens om sinsemellan. En nordisk bubbla är för närvarande osannolik, är den finländska bedömningen.
Finland har börjat lätta på reserestriktionerna. Arbetsresor och annan nödvändig trafik inom Schengenområdet är tillåtet, men fritidsresor rekommenderas inte.
Gå till toppen