Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sommarjobbande ungdomar i Klippan stoppas från arbeten inom vården och förskolan

Till sommaren skulle 25 ungdomar börja jobba inom äldreomsorgen, LSS-verksamheten och förskolan. Det sätter Klippans kommun stopp för och erbjuder dem ett annat alternativ istället. I tre veckor ska ungdomarna plocka skräp och gå en utbildning.

Arkivbild. 25 ungdomar som fått sommarjobb inom äldreomsorgen, LSS-verksamheten och förskolan ska istället plocka skräp och gå en utbildning i tre veckor.Bild: Tom Wall
Varje år erbjuder Klippans kommun 60 ungdomar kommunala sommarjobb inom äldreomsorgen, LSS-verksamheten, förskolan samt gata- och parkverksamheten.
Då arbetsmiljöverket förbjuder arbetsgivare att låta minderåriga utföra arbeten med hög smittorisk riskerade flera ungdomar att stå utan jobb i sommar på grund av den rådande pandemin.
Tidigare i år fick cirka 25 ungdomar besked om att de fått anställning inom äldreomsorgen, LSS-verksamheten och förskola under sommaren – något som nu stoppas.
– Det är oerhört beklagligt att vi inte har möjlighet att erbjuda sommarjobb på samma sätt som tidigare. Vi har under en längre period genomfört ett intensivt arbete för att åstadkomma en så optimal lösning som möjligt utifrån rådande samhällssituation, säger Beris Sabotic, enhetschef för arbetsmarknads- och utvecklingsenheten.
Istället erbjuds de drabbade ungdomarna ett annat alternativ till sommarjobb. Inom konceptet "Håll Klippan rent" ska de plocka skräp i kommunen och samtidigt gå en teoretisk utbildning i arbetsmarknadskunskap, utbildningsinformation och yrkeskompetens.
Beris Sabotic berättar att ungdomarna, under tre dagar, ska plocka skräp på förmiddagen och sedan gå utbildningen på eftermiddagen. De två andra dagarna ska ungdomarna ägna sig åt hemuppgifter. Så ser schemat ut, fem dagar i veckan, i tre veckor.
– Det handlar om att få en meningsfull sysselsättning. Genom de teoretiska momenten och hemuppgifterna försöker vi ge en bild av vad som krävs för att kunna slå sig in på arbetsmarknaden och hur man bör tänka inför sina framtida studie- och yrkesval, säger han och fortsätter:
– Det här har verkligen krävt stora ansträngningar, resurs- och personalmässigt. Därför är vi väldigt glada att vi kan erbjuda detta.
Gå till toppen