Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Liberalerna om äldrematen: ”Det är inte vi som är mamma till detta”

Liberalerna i Höganäs var de som med en motion satte igång förändringen för äldrematen. Partiet ville öka valfriheten, men nu känner de inte igen slutresultatet.
– Det är inte vi som är mamma till detta, säger Louise Stjernquist.

Liberalerna i Höganäs la motionen som satte igång förändringen av de äldres mat från hemtjänsten. Men partiet är inte helt nöjt med resultatet.Bild: Sven-Erik Svensson
I början på förra året la Liberalerna i Höganäs en motion om att det skulle utredas om de äldre, som får maten via hemtjänsten, skulle få möjlighet att välja mat från andra distributörer.
Socialförvaltningen utredde och lämnade ett eget förslag. Nämnden beslutade enligt det och efter den 31 maj upphör leveranserna från kommunen. Istället får man beställa av privata aktörer eller köpa hem färdigmat från affärerna.
Trots att det blir ungefär som Liberalerna motionerade om uttrycker partiets representanter i Höganäs i en direktsändning på Facebook att det inte är deras förslag.
– Nej, det är inte vi som är mamma till detta, säger Louise Stjernquist (L).
Louise Stjernquist (L) Liberalerna i HöganäsBild: Anders Malmberg
I socialnämnden var Liberalerna med och tog beslutet, som partiet nu inte verkar helt nöjt med.
– Vi initierade det för att vi ville ha mer valmöjlighet för de äldre. Men vår motion dissades och förvaltningen kom tillbaka med det här förslaget.
Vad är ni missnöjda med?
– Vår representant i socialnämnden har röstat ja till att upphöra med distributionen och att kunna beställa från andra ställen. Men matleveransen skulle fortfarande finnas.
Hur menar du då?
– De äldre skulle få mat oavsett. Det borde gå att ha parallellt under ett tag.
Louise Stjernquist tycker att de äldre under en övergångsperiod ska kunna välja mellan hemtjänstleveransen och de privata aktörerna.
– Det viktigaste var att det skulle finnas ett större utbud. Att direkt upphöra (med hemtjänstens matdistribution) anser vi är orimligt.
Oppositionsrådet Lennart Nilsson (S) förstår inte vad Liberalerna vill.Bild: Sven-Erik Svensson
Hon menar att problemet var kommunikationen. Att beslutet presenterades för de äldre som att all matdistribution upphör. Och att personalen inte visste hur det skulle gå till.
Socialdemokraterna har hela tiden velat behålla den kommunala matservicen till de äldre. Oppositionsrådet Lennart Nilsson (S) är förvånad över att Liberalerna nu inte verkar vilja kännas vid slutresultatet.
– Jag förstår ingenting, vad är det de vill? Det känns som om de ska starta egen matdistribution och koka soppa på en politisk spik.
Lennart Nilsson menar att Liberalerna nu har fått som de vill i matfrågan. Och att man någon gång måste ta ansvar.
– Är man för eller emot. När det börjar bränna lite grann, så tar man fyra steg bakåt. Det här är ju i stort sätt vad de ville med motionen. För mig är det obegripligt.
Ulrika Adsersen sitter för Liberalerna i socialnämnden.Bild: Anders Malmberg
Ulrika Adsersen representerar Liberalerna i socialnämnden. Hon menar att partiet står bakom beslutet att förändra matdistributionen, men de hade hoppats att förslaget skulle bli som det i motionen.
– Vi hade önskat att man på ett tydligare sätt beskrivit hur det skulle bli framöver.
Läs också L om äldrematen: ”Vill man hellre äta en kebabrulle, ja då ska man väl för sjutton kunna göra det”
Läs också Matstrul under uppsegling i Höganäs – siste maj är sista dagen med varm mat levererad av hemtjänsten
Gå till toppen