Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Portugal stoppar sin sopimport

Nu måste Portugal sluta importera sopor för att klara av sin egna efter att lagen om avfallshantering skärps. Arkivbild.Bild: Francisco Seco/AP/TT
Avgifterna för avfallshantering i Portugal är mycket låga och landet tar normalt emot enorma mängder sopor från andra europeiska stater. Men nu är det stopp för sopimporten – och, ja, det finns en viruskoppling.
Regeringen motiverar importstoppet till slutet av året med att kapaciteten för nedgrävning av inrikes avfall måste prioriteras.
Det genomsnittliga priset i Europa för att ta hand om ett ton avfall är 80 euro. I Portugal är det bara 11 euro. Under 2018 tog landet emot cirka 330 000 ton utländska sopor. Sedan början av detta år har 246 000 ton stoppats.
Sambandet med coronaviruset? Jo, i sommar ska Portugal revidera sin lagstiftning om avfall och de nya målen om sopminskning och ökad återvinning blir svårare att uppnå under pandemin. Virusutbrottet har orsakat en ökning av plastavfall i många länder. Dels i form av diverse sjukvårdsmateriel, dels för att folk allt oftare köper hämtmat i plastförpackningar.
Gå till toppen