Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Drev privat systembolag: ”På slutet kom busslaster och kunderna stod i kö”

En 69-årig man döms till fängelse för att ha bedrivit ett eget systembolag utanför Billeberga.
”På lördagar kom busslaster och kunderna stod i kö”, berättade han för domstolen.

En Systembolagsbutik med prydliga prislappar och utprintade omdömen från Systembolagets hemsida mötte tulltjänstemännen när de gjorde sitt tillslag utanför Billeberga (Bild från Tullen)
Det var den 23 november 2018 som tullens spaning resulterade i ett stort tillslag. I utkanten av Billeberga hittade de ett privat Systembolag och mängder av alkohol. På hyllorna stod spritflaskor uppradade med prislappar och vinflaskorna hade utprintade beskrivningar från Systembolagets hemsida.
Här fanns även tilltugg som snacks och chips till försäljning. Och den som inte hade kontanter kunde betala med med kort.
Alkoholen hade smugglats in från Tyskland. Utredningen visade att det hade genomförts 70 inköpsresor till Tyskland. Tullen summerade den totala mängden alkohol till cirka 25 000 liter öl, 2 360 liter cider, 500 liter vin och 2 172 liter sprit.
Överfarter med brobizz visade när smugglingen ägt rum.
Innehavaren, en 69-årig man, åtalades för grov smuggling av alkohol, olovlig försäljning och innehav av alkoholhaltiga drycker.
I rättegången beskrev han sig själv som en ”shopaholic” och berättade att han från början hjälpte hyresgäster med inköpsresor till Tyskland eftersom de inte hade råd att betala Systembolagets priser. De fick också hyra lagerplats på i hans lokaler, för att undvika att de skulle dricka upp allt på en gång.
Men det blev för krångligt tyckte 69-åringen.
Därför valde han att ta över kommersen som pågick i ett års tid. Men han uppgav också att han inte gjorde det för vinstens skull.
Han stod själv i butiken och tyckte med tiden att det blev för jobbigt. Kunderna blev också fler i takt med att tullens störningsgrupp spårade upp och stängde ner andra säljare.
För att undvika törstiga köpare klockan två på natten införde han reglerade öppettider, klockan 16–22 fyra dagar i veckan, samt söndagsöppet, klockan 12–18.
Flest kunder hade han på veckosluten.
”På slutet kom det busslaster på lördagarna och kunderna stod i kö”, berättade han för domstolen.
Han påpekade också att han inte sålde till ungdomar eller berusade kunder.
Utredningen visade att det såldes produkter för närmare 1,1 miljon kronor med användande av butikens kortläsare. 69-åringens bruttovinst (försäljningspris minus inköpspris) på såld alkohol beräknas ha uppgått till 507 107 kr.
Hans döms därför att betala motsvarade belopp till staten. 57 000 kronor har redan säkrats av staten eftersom man vid husrannsakan hittade den summan i kontanter.
Mannen försökte utan framgång minska beloppet genom att hävda sin rätt till avdrag för kostnader, 3 500 kronor per inköpsresa eller totalt 175 000 kronor. Men han fick inget gehör för det hos domstolen eftersom det handlat om olaglig verksamhet.
Mannen har erkänt samtliga åtalspunkter. Lunds tingsrätt har nu dömt honom till två års fängelse.
Artikeln har uppdaterats.
Läs också Hade privat Systembolag – nu åtalas innehavaren
Läs också Så mycket tjänade innehavaren på sitt privata systembolag
Stora mängder alkohol togs i beslag när tullen gjorde husrannsakan i butik och lager (Bilder från förundersökningen).
Gå till toppen