Annons

Annons

Första fallen av covid-19 inom äldreomsorgen i Ängelholm – sju sjuka på samma boende

Coronapandemin

Coronasmittan har nu även kommit in på äldreboende i Ängelholm. Sju fall av covid-19 har hittills konstaterats.

Efter covid-19-utbrottet på vårdboendet har Filippa Kurdve, tf chef för hälsa, intensifierat arbetet med att förebygga smittspridning.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Det var redan förra veckan som det första fallet uppdagades på vårdboendet. Sedan dess har fler insjuknat, totalt sex fall hade konstaterats på söndagen. Och på måndagen ett sjunde.

– Vi hoppades länge att smittan inte skulle komma in på våra boenden, säger Filippa Kurdve, tf chef för Hälsa.

De insjuknade finns på samma boende, men vilket det är vill hon inte säga.

– Vi måste skydda de boende med sekretess, säger hon.

Hur smittan har tagit sig in är oklart.

– Vi har försökt att förebygga med utbildning, skyddsutrustning och arbetssätt. Och vi införde besöksförbud redan innan regeringen gick ut med det, säger Filippa Kurdve.

Annons

Men uppgifter gör gällande att restriktionerna kringgås, det har hänt att boende och anhöriga har träffats på eget initiativ.

– Det är svårt att spekulera i hur smittan har kommit in, men det är inte där vi lägger fokus nu. Det som hänt skapar oro och information har gått ut till all berörd personal och de boende. Personalen och enhetschefen gör ett fantastiskt jobb, säger Filippa Kurdve.

Annons

De covid-19-sjuka på boendet hålls isolerade. Personalen är observant på eventuella symptom hos övriga boende och tillkallar ett provtagningsteam i så fall.

I samband med utbrottet skärper Ängelholms kommun riktlinjerna inom äldrevården och stoppar all växelvård tills vidare. Det betyder att äldre inte längre kan tas in på korttidsvård för att avlasta anhöriga vårdare i hemmet.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy