Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många vill bli faddrar åt djuren på Pannkaksladan

Pannkaksladan stretar på i coronakrisen med mer än halverade besökssiffror. Satsningen på fadderskap har blivit en populär lösning för att klara sig igenom krisen.

Kelgrisarna Greta, Astrid och Kenneth rider ut coronakrisen på Pannkaksladan med hjälp av stöttande faddrar. Amanda och Bengt Ekblom har sett besökssiffrorna minska under våren.Bild: Tove Scherman
Pannkaksladan i Höganäs har sina återkommande gäster. Men de är ofta långväga.
– 85 procent av de som kommer hit har mellan en och tre timmars restid. Vi är ett utflyktsmål för dem och det är många som återkommer, säger Bengt Ekblom.
Han driver anläggningen tillsammans med sin fru Ulrika och dottern Amanda. I år är det elfte året de håller i gång sin pannkaksservering och öppnar sin stora gård med stall, hagar och en mängd burar för smådjur.
Grisar, getter, hästar och åsnor, sex alpackor och många olika sorters kaniner lockar både barn och vuxna.
– Det lustiga är att majoriteten av våra besökare tillhör olika vuxensällskap, det kanske man inte tror, säger Ulrika Ekblom.
En av alpackorna på Pannkaksladan vilar i sin hage.Bild: Tove Scherman
Men sedan anläggningen öppnade i slutet av mars har de tvingats vidta en rad åtgärder. Pannkaksbuffén är mindre, avståndsmarkeringar har målats på golvet. Det erbjuds servering vid borden som står glesare än vanligt.
– Vi har fått ett enormt stöd från kommunens inspektörer inom miljö- och hälsa. Det har verkligen stöttat oss i anpassningarna, säger Ulrika Ekblom.
Men trots alla åtgärder är besökarna 60 procent färre än de brukar vara under våren.
– Det är ett besvärligt läge, djuren har sina kostnader, utöver foder är det veterinärkostnader, vaccinationer och tandvård. Det är inget vi kan strunta i.
Ulrika Ekblom är oroad för djuren som hon och familjen levt för i många år.
– Jag är livrädd över att förlora dem, så det har blivit många sömnlösa nätter. Djuren är ju en del av vår familj. Men det är många som är så hårt drabbade nu. Vi försöker tänka positivt, säger hon.
Tidigt sjösatte Pannkaksladan ett fadderprogram där allmänheten kan betala en årsavgift för att stötta djuren. Efter bara några veckor har strax under 50 personer nappat på fadderskapet.
– Vi har fått ett fantastiskt gensvar. Det är så engagerade besökare som vet precis vilket djur de vill hjälpa. En dam ville stötta den mest anonyma kaninen och nu bidrar hon med 400 kronor, berättar Ulrika Ekblom och visar lilla svarta Boppsan som bott här sedan 2017.
Amanda Ekblom, PannkaksladanBild: Tove Scherman
Som tack för fadderskapet får bidragsgivarna personliga brev och uppdateringar om hur djuret har det. I retur har familjen fått mängder av uppmuntrande mejl. Och de som bor i närområdet kommer gärna förbi och träffar sin skyddsling.
– Vi har en liten pojke som är fadder åt en av våra katter. Han kommer ofta hit. Och vi har fantastiska stammisar som betalar dubbelt för sin pannkaka. Det gör mig lite rörd, säger Ulrika Ekblom.
Familjen hoppas att fler från Kullabygden ska upptäcka Pannkaksladan i samband med reserestriktionerna.
– De som kommer hit kan ju vara utomhus och vi har gott om plats, man behöver inte trängas med andra, säger Bengt Ekblom.
Gå till toppen