Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Serneke bygger nytt trygghetsboendet på Jäntan

På flickskoletomten byggs nästa trygghetsboende – i betydligt större skala än det första. Men det kom bara in ett enda anbud till jätteprojektet.

Idag en parkeringsplats – 2023 ett trygghetsboende. Sådana är Landskronahems planer för en del av kvarteret.Bild: Magnus Arvidsson
När ett av Sernekekoncernens bolag ifjol sökte om bygglov för kvarteret Jäntan – flickskoletomten – framkom planer på att bygga ett vårdboende här.
Byggkoncernen berättade om ett samarbetsavtal med “en stor operatör”, men inte vem det gällde. Kommunens omsorgsförvaltning var ovetande, och ingen av de stora vårdkoncernerna sa sig ha ett samarbetsavtal med byggkoncernen.
Kanske är det detta som nu faller på plats. Som vi berättade i januari planerar kommunala Landskronahem fler trygghetsboenden, efter framgång med sitt första – Käglan. Det var tidigare boendet Granet.
Nu har man tackat ja till det enda anbud som kom in för att bygga ett trygghetsboende på centrum–Öster: från Serneke, och för kvarteret Jäntan. Nyhetssajten Landskrona direkt var först med att berätta det.
– Vårt första trygghetsboende i Landskrona blev populärt och vi har fått många frågor om när det kommer fler. Vi är glada över att det nu kan bli verklighet, säger Landskronahems vd Mikael Forsberg i ett pressmeddelande.
Det är ett stort projekt: 77 lägenheter, samt aktivitetsytor, matsal och serveringskök. Som jämförelse har Käglan bara 13 lägenheter.
”Revisionen måste kolla upp det här”.
Liksom i Käglan ska en trygghetsvärd anställas för att sy ihop aktiviteterna. Boendet riktar sig till äldre medborgare, som är lite för pigga för att vara aktuella för ett vanligt äldreboende.
Dessutom ska det i huset byggas 16 vanliga hyresrätter – vars hyresgäster också kan komma att få tillgång till gemensamma ytor. Landskronahem köper huset efter att det är uppfört och blir hyresvärd.
Totalkostnad: 200 miljoner kronor. Landskronahems vice styrelseordförande Anders Kjellström (S) reagerade på att bara Serneke nappade på upphandlingen.
– Revisionen måste kolla upp det här. Det är troligt att det gick rätt till, men när man går ut med offentlig upphandling på så många miljoner och bara får in ett anbud måste det i alla fall undersökas om det finns konstigheter i systemet, säger Anders Kjellström.
– Det är inte så tyvärr inte så ovanligt att det inte kommer in så många anbud. När vi skulle bygga om Hotell Öresund fick vi in två anbud. Men det kan ju inte vara något hinder för oss att gå vidare, säger Kenneth Håkansson, partilös styrelseordförande.
Styrelsen var enig om att anta anbudet.
Byggstart är planerad tidigast andra kvartalet 2021. Trygghetsboendet i Jäntan beräknas stå klart under 2023.
Samtidigt fortsätter planerna på fler trygghetsboenden. Det ena projektet är Glumslövs gamla församlingshem, där nästa steg är en att få en detaljplan godkänd.
Ett fjärde trygghetsboende man vill undersöka skulle kunna hamna i Norrestad.
– Vi har inte kommit så långt som till upphandling, men vi har några olika ställen uppe på diskussion, säger Mikael Forsberg.
På nästa kommunfullmäktigemöte väntas det bli klartecken för att låta ett av Sernekebolagen köpa fastigheten där trygghetsboendet ska stå.
Det handlar om cirka 5000 kvadratmeter – merparten av kvarteret – till det överenskomna priset 24,1 miljoner kronor, och tillträde maj nästa år. Den etapp som ska byggas först ligger längs Rådmansgatan.
I slutet av april berättade vi att coronakrisen och folksamlingsrestriktionerna fått Serneke att skjuta på säljstarten för bostadsrätterna i 16-våningshuset i samma kvarter.
Jonas Håkansson, regionchef på Serneke, vill just nu inte kommentera om uppdraget för Landskronahem betyder något för övriga planer för kvarteret. Han hänvisar till ett pressmeddelande som ska skickas ut på tisdagen.
En av skisserna för hur kvarteret Jäntan kan se ut i framtiden, vy från Österleden och rondellen ”33 lågor”.Bild: Serneke
Läs också Då kan Glumslöv få ett trygghetsboende
Läs också Höghus i Jäntan får vänta i coronatider
Läs också Koppargården och centrum kan få trygghetsboenden
Gå till toppen