Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon får Åstorps kulturstipendium: ”Galet kul att ha musiken i mitt liv”

Förra året blev 17-åriga Agnes Collijn den yngsta bandmedlemmen i pubrockbandet Micke Japp. Nu tilldelas hon Åstorps kulturstipendium för att kunna ta nästa nivå inom musiken.

17-åriga Agnes Collijn från Åstorp spelar allt från bas till piano och trummor.Bild: Lasse Jison Johansson
Varje år delar Åstorps kommun ut ett kulturstipendium till unga personer som står i början av sin konstnärliga bana och är avsett att främja den enskildes utveckling inom det kulturella området.
Ungdomar som bor i Åstorp eller har någon koppling till kommunen kan ansöka om stipendiet och sedan väljer kultur- och fritidsnämnden ut en stipendiat som får ta emot en summa på 10 000 kronor.
Nu tilldelas 17-åriga Agnes Collijn årets kulturstipendium och hon vet precis vad hon ska göra med pengarna.
– Det känns jättekul att få ta emot stipendiet och jag ska använda de här pengarna till att ta fler baslektioner och köpa bättre utrustning så att jag kan komma vidare i mitt musicerande, säger hon.
Förra året blev basisten pubrockbandet Micke Japps nya, och yngsta, bandmedlem. I början av detta året var hon även med och startade upp ett skolband på Ljungbyheds flygteknikcenter, där hon studerar första året som flygmaskinist.
– Jag tar varje tillfälle jag kan att hålla på med musiken. Det är galet kul att ha musiken i mitt liv, säger Agnes Collijn.
Det nya skolbandet består av fem elever och en lärare. Hon berättar att de bara han repetera några gånger innan skolan stängde på grund av pandemin.
I november spelade Micke Japp på Folk å Rock i Malmö. Bandet består av Ulf Algotsson, gitarr, Thomas Melau, Mats Zetterberg, sång/texter, Björn Franzén, trummor, Agnes Collijn, bas och Nisse B Goode, gitarr.Bild: Oalya Tapia
Sommarens spelningar med Micke Japp har också ställts in men för ett tag sedan började de spela och repetera ihop igen.
– Nu försöker vi träffas och repa en till två gånger i veckan och för tillfället håller vi på att ta fram lite egna låtar. Vi har tidigare spelat många coverlåtar, säger hon.
För Agnes Collijn betyder det att hon återigen får ägna sig åt det hon tycker mest om, att spela musik i band.
– Det är väldigt magiskt att få ihop något så stort, men ändå så lätt, med andra människor. Det är fantastiskt att få till allt från melodier och rytm till text. Tajmingen mellan alla musiker är häftig tycker jag.
Gå till toppen