Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hx-festivalen ska bli av – men det kan bli i digital form

Helsingborg Arena & Scen har nu bestämt sig. Hx 2020 kommer att bli av. I en eller annan form.
– Vi ställer inte in, vi ställer om, säger Jonas Stoltz, projektledare för festivalen.

Maja Ivarsson och The Sounds på scen under Hx 2016. I år kan artisterna komma att uppträda via livestream.Bild: Tom Wall
Med tanke på hur situationen ser ut just nu och med de restriktioner som gäller kommer Hx med största sannolikhet inte att bli någon folkfest på stan.
– Därför känns det bra att vi nu tagit beslut om ett parallellspår. Vi har startat med planeringen inför det som kan bli Sveriges första digitala stadsfestival, säger Jonas Stoltz.
Ett definitivt beslut kommer att fattas i månadsskiftet maj-juni.
– Då kommer vi att veta om vi kan göra en fysisk festival i mindre tappning eller om vi helt ska inrikta oss på en digital satsning. Vi följer förstås noggrant myndigheternas rekommendationer, tillägger Jonas Stoltz.
Om det blir en digital festival kommer ett digitalt festivalområde att byggas upp på Helsingborg stads sociala plattformar.
Där kommer helsingborgarna (och andra) att kunna ta del av musik, olika kulturaktiviteter och information.
– Vi kommer även att uppmuntra till olika hemmaaktiviteter, säger Jonas Stoltz.
Så här kommer det inte att se ut under Hx i år.
När det gäller konserterna kommer dessa att livestreamas från stadens olika scener. Exempelvis kan större band livestreamas från Helsingborg arena.
– Ja, det är så vi tänker oss. Vi har ju många scener i staden som kan nyttjas i sammanhanget, säger Jonas Stoltz.
– Det känns också bra om Hx på något sätt kan bidra till att kulturaktörer och musiker får en ekonomisk ersättning nu när så mycket annat är avlyst. Vi ställer inte in, vi ställer om. Och vi ställer upp.
I början av juni kommer Hx också att meddela vilka artister som kommer att medverka på årets festival.
Gå till toppen