Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inbrottstjuvar slog sig in i kapell med tegelsten – sov över på dynor

Under helgen tog sig några personer in i kapellet på Gamla kyrkogården genom att slå hål i porten med en tegelsten. Förutom att plocka med sig saker nattade tjuvarna över, tror kyrkogårdsarbetare Mats Ranggren.

En tillfällig lapp täcker hålet i porten men ett snickeri har kontaktats för en riktig lagning. Troligen kommer hela porten att få sig en renovering samtidigt, säger Mats Ranggren.Bild: Matilda Bergqvist
Inbrottet upptäcktes på måndagen av personal som kom för att hämta sopor. Tjuvarna hade använt en tegelsten för att slå upp ett hål i den gamla träporten. Sedan bröt de upp dörren från insidan.
– Men egentligen kunde de bara hakat av hasparna och öppnat, säger kyrkogårdsarbetaren Mats Ranggren.
Kapellet på Gamla kyrkogården används mest som förråd. Här står en staty som inte får plats i Mariakyrkan, två julgransfötter och ett väska med gamla golfklubbor som hittats på kyrkogården.
Cirka 30 eller 40 skyltar i brons stals i samband med inbrottet.Bild: Matilda Bergqvist
Tjuvarna plockade bland annat med sig en upphittad kopparplåt, små bokstäver i brons som suttit på gravstenar, ett fyrtiotal skyltar i brons och några paket med kaffe.
– Det kyrkan förvarar här är inget som de har lätt för att omsätta i pengar, säger Mats Ranggren.
Han tror att tjuvarna sov över eftersom de hade bäddat med dynor över golvet.
– Så det är väl såna som inte har någonstans att ta vägen. Egentligen är det människor som det är rätt synd om tror jag, säger han.
Gå till toppen