Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kan bli svensk-finsk världscup före jul

Norge tillåter inga resor in till landet resten av året. Det kan göra att Lillehammers världscuptävling i skidor flyttas eller ställs in.
– I stället kan det bli en lång sväng med skidor i Sverige och Finland före jul, säger Fis-ledamoten Åge Skinstad.

Gällivare hade världscuplopp i skidor senast 2012. Arkivbild.Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
På onsdagen har världscupkommittén för längdskidor, i Internationella skidförbundet (Fis), telefonmöte då man bland annat ska diskutera världscupprogrammet. Det uppger norrmannen Åge Skinstad som sitter i kommittén.
– Plan A är att vi jobbar från den preliminära kalendern. Samtliga arrangörer, förutom franska Prémanon, har sagt ja till att ställa upp. Dessutom har den tjeckiske presidenten sagt att det inte blir några resor in till Tjeckien före den 1 mars. Därmed är det inte aktuellt med tävlingar i Nove Mesto den 20 och 21 februari, säger Skinstad.
Dessutom lär det inte kunna bli några tävlingar i Lillehammer den 5-6 december eftersom Norges justitieminister Monica Mæland på måndagen sade att inreseförbudet gäller till den 1 januari, utan undantag för idrottare.
– Som det ser ut nu är det inte troligt att det blir världscuplopp i Norge före jul, säger Skinstad.
Plan B kan bli fler tävlingar i samma område – i samma land eller närliggande områden.
– Ruka (Finland) finns redan med i planen i slutet av november (världscuppremiären). Dessutom har Gällivare meddelat att man är intresserad av att ha lopp. Och finländska Rovaniemi har också signalerat att man kan vara intresserad. Därmed kan det bli en lång sväng med skidor i Sverige och Finland före jul. Detta är något som vi ska titta på under onsdagen, säger Skinstad.
I Norge står skidorter i kö för att ta på sig världscuplopp efter jul. Tävlingar i Ulricehamn och Falun är också aktuellt, liksom orter i Mellaneuropa.
I värsta fall kan varken plan A eller B genomföras.
– Det sista alternativet är att det inte blir någon världscup i skidor. Då måste den ersättas av nationella eller kontinentala cuper, menar Skinstad.
Diskussionerna om världscupen i skidor fortsätter på torsdag då längdskidkommittén i Fis har ett möte.
Fakta

Skidsäsongen 2020-2021

Preliminärt världscupschema:

27–29 november: Ruka, Finland

5–6 december: Lillehammer, Norge

12–13 december: Davos, Schweiz

19–20 december: Dresden, Tyskland

1–10 januari: Tour de Ski (Val Mustair, Schweiz, Toblach, Italien, Val di Fiemme, Italien)

16–17 januari: Ulricehamn, Sverige

23–24 januari: Lahtis, Finland

30–31 januari: Falun, Sverige

5–7 februari: Premanon, Frankrike

20–21 februari: Nove Mesto, Tjeckien

10 mars: Drammen, Norge

13–14 mars: Oslo, Norge

19–21 mars: Peking, Kina

VM avgörs 25 februari–7 mars i Oberstdorf, Tyskland.

Gå till toppen