Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Insändare: "Som man ropar i skogen....”

Tre representanter för funktionshinderrörelsen tycker till om arbetsmiljön i kommunala funktionshinderrådet.

Förklaringen till den dåliga stämningen i kommunala funktionshinderrådet är alls inte att sakfrågorna kommit i skymundan som ordförande Ulf Molin (C), kommunchef Herman Crespin ledamoten Barbara Struglics-Bogs (KD) påstår i den stort uppslagna artikeln i HD 15/5 under rubriken ”Konflikter i råden -paus föreslås för att gå vidare.”
Det är tvärtom tunga sakfrågor, som i flera fall avgör funktionsnedsatta medborgares möjligheter att klara sin vardag, som dominerat rådets alla möten. När sedan personer med psykiska sjukdomar mister sitt personliga ombud, rullstolsburna inte kan ta sig fram på populära naturstigar eller parkera i nära anslutning till Höganäs sportcenter och andra offentliga lokaler, då har vi som företrädare för personer med funktionsnedsättning skyldighet att driva dessa frågor i rådet även om de på grund av kommunens motvilja och senfärdighet ibland tenderar att bli långkörare.
Lika felaktigt är att påstå att alla inte får komma till tals. Sanningen är att rådets möten förberetts på förmöten öppna för samtliga funktionshinderföreningar och med handikappombudet Sylvia Månsson som sammanhållande länk. Dagordningen för rådets möten har utan undantag gjorts upp i full enighet.
Mest anmärkningsvärt och rentav uppseendeväckande är ändå kommunchefens ifrågasättande av föreningarnas val av ledamöter i råden och hans synpunkter på vilka som ska representera föreningarna vid de uppvaktningar av dessa som kommunen eventuellt tänkt genomföra.
Detta är klara ingrepp i föreningsrätten. Om ”arbetsmiljöutredningen” kan kort sägas: ”Som man ropar i skogen, får man svar!” Intervjuunderlaget är delvis styrt. Två av oss som deltagit regelbundet vid rådets möten nekades intervjuer.
Låta oss vara mycket tydliga. Vi tänker fortsätta att driva våra funktionsnedsatta medlemmars intressefrågor oavsett vilka mått och steg kommunen tänker ta med funktionshinderrådet framöver

Bengt Silfverstrand, DHR Höganäs

Leif Andersson, RTP

Alf Wallin, Strokeföreningen Öresund

Gå till toppen