Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klippan klar med plan för studentexamen

Olika upplägg för olika program – så blir studenten i Klippan i år. Firandet sprids också ut på fyra dagar.

Inga föräldrar väntar på skolgården när årets studenter springer ut från Åbyskolan och Tegelbruksskolan. Enbart på flygteknikcenter kan några få tillåtas vara på plats.Bild: Niklas Gustavsson
Sedan tidigare har det stått klart att det skulle bli någon form av utspring för den stora kommunala gymnasieskolan, men att det vanliga tåget genom centrum och bilburna kortegen runt samhället var inställt.
Informationen som nu gått ut till föräldrar och anhöriga är att inga andra än studenter och lärare kommer att tillåtas vid utspringen, med ett undantag. Firandet sprids dessutom ut under flera dagar.
Studentklasserna på största enheten Åbyskolan hålls åtskilda under studentutspringet den 5 juni. Liksom alla studenter i Klippan äter de lunch och blir fotograferade tillsammans med klasskamrater och lärare innan de springer ut.
Blivande studenten Sofia Cleasby säger att resultatet inte var oväntat.
– Vi har ju vetat sedan i mars att det inte skulle bli någon traditionell student, säger hon.
Hon är med i skolans studentkommitté, som har fört samtal med skolledningen om detaljerna de senaste veckorna.
– Vi har framför allt sagt att vi vill ha någon typ av utspring. Det kan kännas orättvist, men det är som det är. Alla får ta ansvar. Med rätt inställning kommer dagen att bli hur bra som helst, säger Lotta Cleasby.
Helt nytt för i år är att Tegelbruksskolan kommer att ha sitt eget utspring. Det delas dessutom upp på två dagar; den 3 juni slutar transportklasserna och den 4 juni bygg och anläggning, el och energi, samt fordonsprogrammets avgångsklasser.
Totalt tar omkring 250 elever studenten från Klippans gymnasieskolor första veckan i juni.
Inga anhöriga tillåts närvara vare sig på Åbyskolan eller Tegelbruksskolan, istället kommer utspringet att livestreamas på nätet. På Tegelbruksskolan får studenterna åka buss till en plats som de själva bestämt, där de blir upphämtade av anhöriga.
Åbyskolan har en dialog med polisen om trafiken runt skolan på studentdagen.
– Efter utspringet kommer vi att släppa dem klassvis, pö om pö till olika parkeringsplatser. Det blir maximalt en bil per elev, så det inte blir några folksamlingar, säger skolassistent Marlene Christensson.
Avgångsklassen från flygteknikprogrammet i Ljungbyhed är den enda som tillåter ett begränsat antal anhöriga. Skolan hade redan innan coronapandemin provat att ha en egen examen. I år har de sin studentexamen den 2 juni och utsläppet sker i två grupper om tolv elever i varje från huvudhangaren.
Eftersom det rör sig om få elever och gott om plats tillåts två anhöriga per elev vara närvarande på planen utanför. De släpps in mot biljett och måste stå utspridda.
Artikeln har uppdaterats och ett namn rättats.
Läs också Studentexamen förbereds – på ett nytt sätt
Gå till toppen