Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mordvågen i Mexiko växer sig större

Andrés Manuel López Obrador är Mexikos president. Arkivbild.Bild: Eduardo Verdugo/AP/TT
Mordvågen i Mexiko under årets första fyra månader saknar motstycke. Mellan januari och april inträffade minst 11 535 mord, en ökning med 2,4 procent mot samma period i fjol, enligt preliminär statistik från regeringen.
I slutet av mars införde Mexiko restriktioner i samhället för att förhindra spridningen av coronaviruset. Vissa analytiker uttryckte förhoppningar om att det också skulle få det dödliga våldet att minska.
Men det kom på skam, för under mars och april inträffade nästan 6 000 mord – bland det värsta antalet hittills för en tvåmånadersperiod.
President Andrés Manuel López Obradors strategier för att bekämpa våldet har inte lyckats. När han tillträdde i december 2018 lovade han att minska det dödliga våldet, som i hög utsträckning är kopplat till knarkkartellerna och utbredd korruption inom de brottsbekämpande myndigheterna.
Gå till toppen