Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det här gör Landskronaborna otrygga

Nästan 400 synpunkter kom in under stadens digitala trygghetsvandring. Mest otrygghet skapar trafik och höga hastigheter. Det här tänker kommunen göra.

Dåligt upplysta gator och torg skapar otrygghet. Flera platser i staden ska därför få bättre belysning.Bild: Stefan Ed
I början av året genomförde Landskrona stad årets digitala trygghetsvandring, den fjärde i ordningen. Syftet är att få veta var Landskronaborna tycker det är otryggt och vad som skapar otryggheten.
Undersökningen pågick i fyra veckor och under den tiden lämnades 393 synpunkter in. Det är dubbelt upp jämfört med förra året.
Resultatet presenterades på en presskonferens i veckan med representanter från kommunen och polisen.
– Tidigare år har det varit flest synpunkter på belysning, men nu verkar var det vara trafiken som skapar mest otrygghet, säger trygghetssamordnare Annika Persson.
Vi har sett sedan lång tid tillbaka att man är väldigt engagerad i trafiken.
Det förvånar inte kommunpolis Anders Enqvist.
– Vi har sett sedan lång tid tillbaka att man är väldigt engagerad i trafiken. Man vill gärna berätta var de otrygga platserna finns, säger han.
36 procent av synpunkterna gällde trafik. En lösning – fler trafikkontroller.
– Det är en del av polisens arbete. Vi försöker ha tillfälliga kontroller på platser där folk tycker det är otryggt med trafiken, säger Anders Enqvist.
Många i undersökningen hade åsikter om belysning, klotter/skadegörelse och skrymmande växtlighet. Omkring tre procent tyckte att nedskräpning skapade otrygghet, ungefär lika många dåligt fastighetsunderhåll.
Gång- och cykelvägar ska anläggas och dessutom ska flera få bättre belysning.Bild: Thommy Nyhlén
Vid tidigare trygghetsvandringar har flest synpunkter på otrygga platser kommit från Landskrona. Denna här gången är det fler från byarna, inte minst har många häljarpsbor haft synpunkter.
– Vi når nog ut till allt fler i byarna, säger stadsmiljöchef Tora Broberg.
Med resultatet från trygghetsvandringen som grund har nu staden listat ett antal åtgärder. Även polisen är med på tåget.
Här är några prioriterade i tätorten Landskrona:
• Ny belysning vid gång- och cykelvägen längs Löpargatan.
• Ny gång- och cykelbana vid Löpargatan–Segergatan.
• Bättre belysning bland annat i Kopparhögarna och längs Södra Långgatan.
• Röjning, bättre belysning och fler polisinsatser kring grönstråket Silvergården-Pilängen.
• Mer och bättre renhållning på Öster och i centrum och speciella städdagar tillsammans med fastighetsägare ska genomföras.
• Fler trafikkontroller.
Korsningen vid Ica i Häljarp blev inte lyckad efter senaste ombyggnaden. Nu ska den byggas om igen för att förbättra trafiksituationen.Bild: Per Eeg-Olofsson
Häljarp har drabbats av flera rån och överfall vilket förmodligen bidragit till ökad otrygghet. Många hade synpunkter på otrygga platser. Därför ska saker hända även i Häljarp. Här är några i listan:
• Korsningen vid Ica byggs om. Riktigt hur är inte klart.
• Ny belysning längs Sandvägen-Lilla byvägen.
• Trafikkontroller med fokus på skolor och förskolor.
Glumslöv har också stuckit ut i undersökningen med många synpunkter.
Det här, bland annat, tänker kommunen göra:
• Klottersanering, beskärning av buskar och träd, planering för fler parkeringsplatser.
• Byta ut armatur till LED-belysning.
• Börja bygga gång- och cykelvägen mellan Glumslöv och Ålabodarna, men först 2021.
I Glumslöv och inte minst i Häljarp ses stationsområdena som otrygga områden. Kommunen vill gärna kameraövervaka och med ny lagstiftning från 1 augusti kan det bli möjligt. Så planering pågår.
I arbetet med att öka tryggheten har också fastighetsägare ett ansvar, säger Lars Bengtsson, vd för Landskrona Stadsutveckling.
– De ska engageras för att bidra till tryggheten. En hel del har redan gjorts, bland annat har en svartklubb fått stänga, säger han.
Även om allt fler har synpunkter kring otryggheten visar polisens och stadens senaste trygghetsmätning att allt fler invånare känner sig trygga. Under flera års tid har också brottsligheten i kommunen sjunkit.
Läs också Allt fler känner sig trygga i Landskrona
Gå till toppen