Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborg har flest smittade på äldreboenden i Skåne

Helsingborg har flest konstaterade covid-19 fall inom äldreomsorgen i hela Skåne. Totalt 79 äldre har smittats i kommunen visar statistik från Region Skåne. Helsingborg har mindre än halva Malmös invånarantal – men nästan dubbelt så många smittade på äldreboenden.

Statistiken visar att det finns totalt 79 smittade personer på äldreboenden i Helsingborg. Malmö har samtidigt 45 konstaterade fall.
– Självklart kommer vi att titta närmare på detta. Jag tänker också att det inte är så mycket lönt för mig att spekulera, säger Annika Andersson, vård- och omsorgsdirektör vid Helsingborgs stad om orsakerna till det stora antalet.
Under tisdagen gick Helsingborgs stad ut med pressmeddelande om en ”extraordinär situation” på äldreboendet Valltorp. 37 av 60 boende har smittats och 17 avlidit sedan slutet på april. Ytterligare två vårdboenden har drabbats.
– Jag har ställt frågan och så klart funderat jättemycket på hur det kommer sig att vi får ett så stort utbrott på Valltorp i förhållande till andra ställen och får ett sånt här extremt läge, säger Annika Andersson.
Hon säger att Smittskydd Skåne och vårdhygien vid Helsingborgs lasarett besökte Valltorp den 4 maj.
– Då fann man inte att det var några brister, säger Annika Andersson.
De andra kommunerna som redovisas i Region Skånes statistik är Burlöv med 21 fall och Kristianstad med 20 fall av sjuka på äldreboende.
Utöver detta finns det 28 konstaterade fall i de återstående 11 skånska kommunerna, men vilka kommuner det gäller redovisas inte av Region Skåne – då det krävs minst 10 konstaterade fall för att så ska ske.
Malmö stad har fått ros för sitt arbete mot smittan – av Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.
– Vi har sett att det ser relativt bra ut i Malmö. Det har gjort oss nyfikna på hur man arbetar med covid-19 när det gäller äldreomsorgen, rapporterar TT att hon sa under onsdagens presskonferens som hölls ihop med Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Burlövs kommun har mött kritik för sin hantering av pandemin. Ewa Wörlén, chef för demensboendet på Härakärrsgården har i Sydsvenskan berättat att hon och hennes personal var tvungna att svara svävande och undvikande gällande frågor om covid-19 på boendet.
– Man blir sömnlös på natten, man skäms över att inte få berätta sanningen, har hon sagt.
Gå till toppen